Med prazniki nekaterih omejitev ne bo

Vlada je na včerajšnji seji sprejela nekatere sprostitve ukrepov, ki bodo veljale med prazniki. Med prazniki 24. in 25. decembra ter v primeru stabilne ali izboljšane epidemiološke situacije tudi 31. decembra in 1. januarja je dovoljen stik z osebami največ iz dveh gospodinjstev in maksimalno 6 odraslih oseb na zasebnih površinah. Otroci do 15. leta so iz omejitve izvzeti. 24. decembra od 12. ure do 25. decembra do 20. ure ter 31. decembra od 12. ure do 1. januarja do 20. ure so dovoljeni obiski pod prej navedenimi pogoji šestih odraslih oseb, ne veljajo pa omejitve gibanja med občinami in regijami.

Vse druge omejitve gibanja ostanejo v veljavi, od druženja do prepovedi zbiranja na javnih površinah, seveda tudi na silvestrovo, ko velja tudi prepoved prodaje in uporabe pirotehnike in prirejanja ognjemetov.

Organi državne uprave bodo med 24. decembrom in 4. januarjem opravljali samo najnujnejše aktivnosti.

Vlada poziva zasebna podjetja naj za čas praznikov, od 24. decembra do 10. januarja, uredijo kolektivni dopust in organizirajo delo od doma, kjer je to le mogoče.
Prepoved ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom v obdobju od 24. decembra do 4. januarja oziroma do vključno 10. januarja, če se epidemiološka situacija ne bo izboljševala, razen prodajaln, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, pri čemer se kot izjema ne šteje prodaja oblačil in obutve v teh prodajalnah, lekarn, prodajaln z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki, kmetijskih prodajaln, bencinskih servisov, finančnih storitev, pošt, dostavnih služb, dimnikarskih storitev, pod predpisanimi omejitvami, individualnih ne zdravstvenih svetovalnih in terapevtskih storitev, osebni prevzem blaga ali hrane, razen alkohola in alkoholnih pijač, na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki, pri čemer konzumiranje prevzete hrane in pijače na javnih površinah ni dovoljeno, drugih nujnih storitev za zagotavljanje varnosti in zdravja.
Izvzeto je tudi ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom na daljavo, kot ju ureja zakon, ki ureja varstvo potrošnikov.
Odprtje vrtcev in šol za prvo triado je predvideno po 4. januarju, če se bo epidemiološka situacija izboljšala.