Kronika preteklega vikenda – nesreče, alkohol, tatvine

Gorenjski operativno komunikacijski center je preko vikenda sprejel 28 obvestil o prometnih nesrečah, 17 prijav o kršitvah predpisov o javnem redu na javnem kraju in štiri v zasebnem prostoru, s področja kriminalitete pa o sumih kaznivih dejanj tatvina, vlom, poškodovanje tuje stvari in ponareditev denarja.

V prometnih nesrečah s poškodbami udeleženi samo ranljivejši udeleženci.

Preko vikenda so gorenjski policisti v množici nesreč, med katerimi v večini niso nastale hujše ali večje posledice, obravnavali tudi pet takih, v katerih so udeleženci utrpeli telesne poškodbe. V vseh teh petih nesrečah so bili udeleženi ranljivejši udeleženci in prav vsi so bili lažje ali huje poškodovani.

 • V petek dopoldan je v Kranju kolesar zaradi neprilagojene hitrosti in nedovoljene uporabe ceste, ob kateri poteka kolesarska steza, trčil v avtomobil pred seboj.
 • V Naklem je v petek voznik osebnega avtomobila odvzel prednost mopedistu in vanj trčil.
 • Še tri nesreče s poškodbami so se zgodile včeraj. Dve popoldan in ena pozno zvečer.
  • Dopoldan je na cesti iz Planice proti Ratečam kolesarka padla zaradi neprilagojene hitrosti vožnje kolesa,
  • v Spodnjih Gorjah pa je kolesar padel zaradi nepravilne strani vožnje.
  • Pozno zvečer pa je bil v nesreči sam udeležen še motorist, ki je s potnico na motornem kolesu padel v Preddvoru. Huje se je poškodovala potnica na motorju.

V razlogih za nesreče je šlo za klasične vzroke, ki v primeru najranljivejših udeležencev, kar kolesarji, mopedisti in motoristi so, običajno predstavljajo visoko tveganje za hujše poškodbe. V poletni sezoni, ki je za te skupine udeležencev v polnem razmahu, zato apelirajo nanje, naj s previdno udeležbo v prometu poskrbijo za svojo varnost, ostale pa pozivajo, naj jih ne spregledajo. Taka vzajemnost naj velja ves čas, povsod in na vseh vožnjah!

Alkohol in promet

Gorenjski policisti so preko vikenda obravnavali večje število voznikov pod vplivom alkohola:

 • dva so iz prometa izločili škofjeloški policisti (0,67 in 0,78 mg/l),
 • dva radovljiški (0,33 mg/l – voznik začetnik in še en voznik 0,46 mg/l),
 • gorenjski prometni policisti (0,58 in 0,94 mg/l)
 • policisti na Jesenicah (0,54 in 0,58 mg/l),
 • kranjski policisti pa so obravnavali še šest drugih pijanih voznikov (štiri do 0,52 in dva nad 0,52 mg/l alkohola).
 • Zaskrbljujoče je, da je bil med pijanimi tudi motorist s približno dvema promiloma alkohola (0,94 mg/l). Včeraj zvečer je bil iz prometa izločen v Kranju.

V vseh primerih voženj je šlo za nevarno početje in dejanja, ki v takih okoliščinah nikakor ne sodijo na cesto. Tveganje za posledice in prometne nesreče v primeru vožnje pod vplivom alkohola je namreč veliko, dejanje pa zato nesprejemljivo in prepovedano.

Tatvine

 • Na Bledu so policisti v petek dopoldan obravnavali prijavo o tatvini denarnice na škodo tujca na javnem kraju.
 • V Zaki na Bledu je v petek popoldan neznani storilec oškodovanki odtujil nahrbtnik s stvarmi, ki je bil brez nadzora.
 • V turističnem objektu, prav tako na Bledu, je bila žrtev tatvine neznane storilke še ena tujka, ki je brez ustreznega varstva pustila torbo, iz katere je bil odtujen manjši znesek denarja.
 • V še enem primeru pa je storilec oškodovanki odtujil torbo z denarjem in dokumenti, ki jo je v množici na javnem kraju ob sebi odložil med fotografiranjem.

V vseh štirih primerih je šlo za nedovoljeno izkoriščanje priložnosti ob opustitvi samozaščitnih ukrepov lastnikov in manjša oškodovanja. V izogib takim oškodovanjem svetujejo, naj bodo predmeti – kolikor koli so že vredni – vedno tesno ob lastniku, pod nadzorom in nedosegljivi storilcem.

Vlomi

 • Na Cesti Kokrškega odreda v Kranju je neznani storilec iz petka na soboto ponoči z naviranjem okna vlomil v stanovanjsko hišo.
 • V Šenčurju so bili v soboto popoldan po vlomu iz stanovanjske hiše odtujeni manj vredni predmeti.
 • Na Oprešnikovi ulici v Kranju je storilec v hišo nasilno vstopil z naviranjem vhodnih vrat in si prilastil nekaj denarja.
 • Včeraj ponoči pa je bilo vlomljeno še v gostinski obrat v Dvorjah.

Hujša poškodba pri delu

Med razkladanjem sena se je v soboto dopoldan na škofjeloškem območju huje poškodoval domačin. Zdrsnil je, ko je stal za traktorskim priključkom, in z roko padel v območje vilic.

Ugriz psa

Na Belci je v soboto dopoldan spuščen pes ugriznil drugega psa in ga poškodoval. Pes, ki je napadel, je bil brez ustreznega nadzora, policisti so lastnico že izsledili in proti njej vodijo postopek zaradi suma kršitve predpisov o zaščiti živali. Skrbnik psa mora zagotavljati
fizično varstvo psa. Globe za tovrstne prekrške se v razponu gibljejo do 1.200 eurov.

Puščanje živali v vozilih 

V soboto dopoldan so radovljiški policisti obravnavali prijavo o puščenem psu v zaprtem vozilu. Nevarnosti za žival policisti niso ugotovili, gre pa za dejanje, ki ga v tem času zaradi temperatur in verjetnosti hitrega segrevanja vozila zaradi varstva živali in možnih posledic odsvetujemo.

Kdor ni pripet zelo ogroža svojo varnost!

Tržiški policisti so v soboto popoldan v Tržiču v prometu ustavili in obravnavali voznico, ki je
ne pripeta v osebnem avtomobilu vozila še tri prav tako ne pripete udeležence. Nesprejemljivo je, da je bil eden od ne pripetih tudi otrok.
Odgovornost za njegovo varnost je na strani voznice.

Voznico in še drugi dve odrasli osebi so policisti kaznovali z globo. Posledice v primeru najmanjšega trka bi bile najmanj za otroka lahko zelo hude, saj se otrok že pri manjši hitrosti v primeru nenadnega zaviranja zelo verjetno nebi mogel zadržati na sedežu. Zato je varnostni pas in zadrževalne sisteme za otroke treba uporabljati vedno, pravilno in na vseh, tudi kratkih vožnjah!