Kronika: Cesta je vzela še eno življenje

Vir: Pixabay

V gorenjskem operativno komunikacijskem centeru so v zadnjih 48 urah sprejeli devet obvestil o prometnih nesrečah, štiri prijave o kršitvah predpisov o javnem redu in miru na javnem kraju in dve v zasebnem prostoru.

Umrl udeleženec nedeljske prometne nesreče v Škofji Loki (dopolnitev ponedeljkove kronike).

Na Kidričevi cesti v Škofji Loki je bil v nedeljo zvečer najden zelo poškodovan moški, ki je ležal pod mopedom. Mopedist je zaradi neprilagojene hitrosti padel (o nesreči smo poročali v ponedeljkovi kroniki), poleg tega je vozil v napačno smer, bil je brez vozniškega dovoljenja, pri vožnji pa ni uporabljal zaščitne čelade. Zaradi hudih poškodb je bil s kraja nesreče odpeljan v ljubljanski klinični center, kjer je v torek umrl. V ogledu kraja nesreče policisti niso ugotovili sumljivih okoliščin.

Gre za letošnjo sedmo smrtno žrtev na gorenjskih cestah (lani jih je bilo v tem času šest) in peto od sedmih z vzrokom hitrosti.

V torek so prometni policisti nadaljevali z merjenjem hitrosti vožnje na gorenjski avtocesti.

Hitrost so policisti popoldan merili hkrati na dveh točkah, ki sta bili med seboj oddaljeni več kilometrov. Posebej sta omenjena dva postopka:

 • V enem postopku so obravnavali voznika osebnega avtomobila, ki je na omejitvi 110 km/h vozil skoraj še enkrat hitreje od dovoljene hitrosti in je merilnik hitrosti pri njem pokazal hitrost 208 km/h;
 • v drugem merjenju pa so pri enem vozniku ugotovili, da je najvišjo dovoljeno hitrost prekoračil na obeh merilnikih hitrosti:
  • pri prvem merilniku, kjer je bila omejitev 130km/h, je voznik vozil s hitrostjo 167 km/h,
  • pri drugem merilniku, kjer so se meritve hitrosti izvajale na omejitvi 110 km/h pa je vozil s hitrostjo 195 km/h.

Oba voznika sta bila ustavljena, v postopku pa je bila obema izrečena tudi globa, ki za najvišjo hitrost znaša 1.200 evrov in 9 kazenskih točk.

Pri torkovem merjenju hitrosti so policisti ugotovili preko 40 prekoračitev hitrosti vožnje.

Nesreče, v katerih so udeleženci utrpeli telesne poškodbe

 • V torek popoldan sta v Naklem trčila kolesarka in voznica osebnega avtomobila, ki se je vključevala na prometno površino. Kolesarka je bila  težje poškodovana in je bila s kraja odpeljana v zdravstveno ustanovo. Po podatkih policije niso poškodbe niso življenjsko ogrožajoče. O nesreči policisti še vodijo postopek.
 • Včeraj so policisti obravnavali še prijavo o trčenju dveh kolesarjev na območju Kranja in o lažjih poškodbah enega od njiju.

Tatvine:

 • V torek je bilo v Selcah  vlomljeno v gostinski lokal in izvršena je bila tatvina denarja, v Bitnjah pri kolesarki stezi pa je bila prijavljena tatvina denarja iz osebnega avtomobila.
 • V sredo pa so kranjski policisti so sprejeli prijavo:
  • o tatvini avtomobilskih platišč v Šenčurju;
  • na Bledu je bilo vlomljeno v trgovino,
  • v Cerkljah na Gorenjskem pa je bil zvečer izvršen vlom v stanovanjsko hišo.