Gorenjski operativno komunikacijski center je v zadnjih 24 urah sprejel dve obvestili o prometnih nesrečah z materialno škodo, šest prijav kršitvah predpisov o javnem redu na javnem kraju, s področja kriminalitete pa o sumih kaznivih dejanj tatvina, vlom in poškodovanje tuje stvari. Zaradi vožnje brez veljavnega vozniškega dovoljenja so policisti zasegli en osebni avtomobil.

Tatvine

Neznani storilec je včeraj popoldan na javnem kraju na Bledu oškodovanki odtujil žensko torbico z denarjem in drugimi stvarmi, v Škofji Loki pa so policisti obravnavali žensko storilko, ki je v trgovini odtujila več različnih manjših predmetov in jih s poslovnega prostora brez plačila odnesla v nahrbtniku. Storilko bodo policisti za dejanje kazensko ovadili.

 

Padec in lažje poškodbe planinca

Med vzpenjanjem po planinski poti iz Vršiča na Sleme se je včeraj dopoldan poškodoval tujec, ki ga je na tla zbil planinec, ki je pred njim izgubil ravnotežje in padel vznak. Starejša planinca sta po poti hodila počasi in preblizu eden drugemu. Po padcu sta ostala na poti. Razlog, da je moški izgubil ravnotežje bi lahko bile povečane obremenitve pri hoji in njegove predhodne težave s koleni, kar je okoliščina, ki sta se jo glede na zbrana obvestila policistov oba zavedala.
V izogib takim tveganjem zato svetujemo prilagoditev ture glede na psihofizične zmožnosti in izogibanje situacijam, ki bi lahko bile nevarne.

Vlomi

  • na Kajuhovi cesti na Bledu je bilo vlomljeno v stanovanjsko hišo in iz nje odtujen denar ter zlatnina;
  • na Jelenčevi ulici v Kranju je storilec vlomil v poslovni prostor in odtujil nekaj denarja;
  • na Kutinovi ulici v Kranju je bilo vlomljeno v vrtno lopo in odtujeno črno žensko kolo znamke Genesis z otroškim sedežem;
  • na Ljubljanski cesti pa je storilec nekaj stvari (plinsko jeklenko, gorilnik, mešalec) odtujil iz novogradnje.

V stanovanjsko hišo in vrtno lopo je bilo vlomljeno med dopustom lastnikov, dejanja pa so naznanili svojci, ki so občasno kontrolirali nepremičnine.

Največkrat je v prostor vlomljeno z lomljenjem in vrtanjem ključavnic in naviranjem oken ter vrat, najbolj ranljive pa so nepremičnine, ki so očitno brez varovanja in kjer je očitno, da so stanovalci oziroma lastniki odsotni. Na to okoliščino so storilci zelo pozorni, stavbo, v katero bodo vlomili, pa si praviloma tudi prej ogledujejo. Največkrat sta odtujena zlatnina in denar. Pred daljšo odsotnostjo z doma zato svetujemo ustrezno shranjevanje dragocenosti in denarja – premoženja večje vrednosti in večjih zneskov denarja naj lastniki ne hranijo doma, če nimajo ustreznega varovanja, za varnost objekta je priporočljiva kombinacija mehanskih in elektronskih varoval, alarmne naprave in drugi varnostni sistemi, kontroliranje nepremičnine in dogovor z nekom za praznjenje košev za smeti ter nabiralnikov ipd.

Vir: PU Kranj