Kranjska in šenčurska občina bosta povezani z mostom

Slika: MO Kranj

V Mestni občini Kranj in Občini Šenčur so prejeli pravnomočno gradbeno dovoljenje za postavitev mostu za pešce in kolesarje čez kanjon Save med naseljema Jama na desnem bregu in Prebačevim na levem bregu Save. Kot pravijo na Mestni občini Kranj, je ta povezavadolgoletna želja prebivalcev omenjenih naselij in širše, saj bo zdaj razdalja do sosednjega brega namesto več kilometrov dolga le nekaj sto metrov. Vrednost projekta, ki naj bi ga začeli uresničevati prihodnje leto, je ocenjena na okoli 1,5 milijona evrov.

Izgradnja mostu čez kanjon reke Save, namenjenega pešcem in kolesarjem, v skupni dolžini 123 metra in širine 3,5 metra, je projekt, ki ga Mestna občina Kranj udejanja skupaj z Občino Šenčur. V preteklem obdobju je bilo v to vloženega že veliko truda, saj je bilo najprej potrebno uskladiti traso, nato pridobiti zemljišča ter na koncu pridobiti še vsa potrebna soglasja, kar je bila zahtevna naloga, saj most poteka preko kanjona reke Save, ki je naravovarstveno zaščiteno območje.

Most, ki se bo imenoval po Simonu Jenku, v bližnji Podreči rojenem pesniku, ki je mladost preživel v še bolj bližnjih Prašah, bo bistveno skrajšal potovanje in enega brega Save na drugega. Zdaj prebivalci potrebujejo skoraj 10 kilometrov, da pridejo na sosednji breg. Z vzpostavitvijo novega mostu pa bodo občani Kranja na desnem bregu ter občani Šenčurja in prebivalci bližnjih Hrastij na levem bregu Save dobili bistveno skrajšano povezavo do sosednjega brega, vsega skupaj le nekaj 100 metrov.

V Kranju in Šenčurju načrtujejo, da bi lahko z gradnjo začeli že v letu 2023, bo pa to povezano tudi s črpanjem evropskih sredstev, ki jih bodo poskušali pridobiti v ta namen. Trenutno še čakajo na ustrezne mehanizme iz nove evropske finančne perspektive.