Kranjska glasbena šola pridobila nove prostore

Slika: MO Kranj

Vrsto let je kranjska Glasbena šola domovala na več različnih lokacija v mestnem jedru, danes pa so uradno predali v uporabo nove prostore Glasbene šole Kranj in tako mladim glasbenikom zagotovili ustrezne prostore za razvijanje njihovega talenta.

Stavba, v kateri je Glasbena šola Kranj dobila nove prostore, ima bogato zgodovino. Kot kaže dokument identifikacije investicijskega projekta je bila stavba na Cankarjevi 2 v starem mestnem jedru Kranja, ki je v preteklosti nosila hišno številko Mesto št. 96, zgrajena leta 1912. Zgodovinski zapisi pa dodatno razkrivajo, da je bila že v 19. stoletju v njej dekliška in deška ljudska šola. Nazadnje pa je v teh prostorih domovala srednja gradbena šola, po selitvi gradbene šole pa je objekt ostal prazen. Obnovljeni prostori bodo polega Glasbeni šoli Kranj namenjeni tudi Javnemu skladu RS za kulturne dejavnosti – Območna enota Kranj, ki je v objektu pridobil dve učilnici, dve pisarni, čajno kuhinjo in sanitarije. V pritličju je še glasbena učilnica glasbene šole, skupne sanitarije za gibalno ovirane, kurilnica in prostor za čistilko. V prvem in drugem nadstropju se nahaja glasbena in baletna šola. V prvem nadstropju sta po dve učilnici za balet in skupinski pouk, garderobe in sanitarije, v drugem pa dve učilnici za skupinski pouk, čajna kuhinja, kabinet za individualni pouk, najbolje opremljena profesionalna snemalnica v Kranju in prostor, namenjen vadbi orkestrov, ki se po potrebi spremeni v koncertno dvorano, ki lahko skupaj z izvajalci sprejme do sto ljudi.

Kot pravijo na Mestni občini Kranj, se bo s celovito prenovo in obuditvijo opuščenega objekta na Cankarjevi 2 zmanjšala nadaljnja socialna degradacija v starem mestnem jedru Kranja in zagotovila učinkovita raba obstoječega urbanega prostora znotraj mestnega jedra, prenovljen objekt pa bo z novimi vsebinami prispeval k dvigu kakovosti vsakdanjega bivanja v mestu in prebudil staro mestno jedro, hkrati pa se bo ohranjala kulturna dediščina. Prenova objekta na Cankarjevi 2 je stala okrog 1,8 milijona evrov.