Kranjčani ponovno v odločanje o proračunu

Slika: Pixabay.com

V Mestni občini Kranj so v lanskem letu prvič izvedli participativno obliko dela proračuna, kar pomeni, da so se lahko občani sami odločili, kateri projekt se izvede v njihovem okolju. Tudi letos bo del proračuna namenjen odločanju občanov, in sicer je za ta namen planirano 624.000 evrov za 26 krajevnih skupnosti oziroma po 24.000 evrov na posamezno krajevno skupnost. Zbiranje projektnih predlogov za participativni del proračuna za leto 2023 poteka prek spletnega obrazca na https://predlagaj.kranj.si/in bo trajalo do 15. julija letos. Predlog je možno oddati tudi prek e-pošte [email protected] ali po klasični pošti, pa tudi osebno v glavni pisarni občine. Organizirane bodo tudi delavnice za predstavitev participativnega proračuna in postopek sodelovanja. Prva delavnica bo organizirana že danes, 7. junija 2022 ob 18. uri v Predosljah, predvidene pa so še delavnice v Stražišču, v občinski stavbi v Kranju in preko spleta.

Prav tako bosta organizirani tudi dve projektni pisarni, na kateri bo možno osebno oddati svoje predloge in bo na voljo pomoč pri izpolnjevanju obrazca ter snovanju idej. Termina projektnih pisarn sta 21. in 22. junija 2022 med 18.00 in 19.30 v stavbi Mestne občine Kranj.

Vse oddane predloge bo nato pregledala komisija, ki bo preverila, ali je predlog izvedljiv, skladen z zakonodajo, v pristojnosti občine, finančno ovrednoten med 2.500 in 24.000 evri z DDV-jem in ali ustreza drugim predpisanim pogojem za uvrstitev v participativni proračun. Do konca septembra bo znano, kateri predlogi se bodo uvrstili za glasovanje. Potekalo bo med 29. septembrom in 9. oktobrom 2022, glasovali pa bodo lahko upravičenci, ki bodo na dan glasovanja stari 16 let in več, in sicer prek spleta ali pa osebno v občinski stavbi.