Kranj v podporo ozaveščanju boleznim, dve stavbi odel v barvno svetlobo

Slika: facebook.com

Mestna občina Kranj se, v podporo ozaveščanju o diabetesu in raku trebušne slinavke, tudi letos pridružuje nacionalni akciji in v nočnem času osvetljuje pročelji dveh stavb, in sicer v razpoznavni barvi ozaveščanja, modri in vijolični.

V okviru praznovanja Svetovnega dne sladkorne bolezni, 14. novembra, ki ga obeležuje Društvo diabetikov Kranj, je Mestna občina Kranj pročelji stavbe na Slovenskem trgu 1, kjer delujeta Upravna enota Kranj in uprava Mestne občine Kranj ter stavbe Gimnazije Franceta Prešerna v nočnih urah odeli v modro svetlobo, razpoznavno barvo ozaveščanja o diabetesu. Obe zgradbi sta v nočnem času v modro odeti vse od 11. novembra, bosta v modri barvi obsijani še do ponedeljka zjutraj.

Ob Svetovnem dnevu trebušne slinavke Kranj odet tudi v vijolično

21. novembra 2019 bomo obeležili Svetovni dan raka trebušne slinavke in ob tej priložnosti se bo tudi Mestna občina Kranj pridružila gibanju, ki bo potekalo v številnih državah po Evropi in svetu. V okviru nacionalne kampanje ozaveščanja z osvetljevanjem osrednjih objektov v mestih, ki poteka pod geslom« Skupaj smo v tem!« bodo pročelja stavb na Slovenskem trgu 1 in Gimnazije Franceta Prešerna Kranj v noči iz 21. na 22. november odeta v vijolično barvo, saj je ta barva zaščitna barva vseh aktivnosti ozaveščanja o omenjeni bolezni.

Pobudnik akcije, Združenje EuropaColon Slovenija, ki zastopa bolnike z raki prebavil in njihove svojce, v zadnjih dveh letih še posebej veliko pozornosti namenja raku trebušne slinavke. Gre za bolezen z eno najhujših statistik preživetja; pet let po diagnozi živi le še približno 4 odstotke bolnikov, povprečno preživetje od diagnoze pa je 4,6 mesecev. Na leto zboli okoli 400 ljudi, okoli 385 jih umre. Kot sporočajo iz združenja, pa lahko to žalostno statistiko spremenimo le z zgodnejšim odkrivanjem bolezni in zavedanjem o njej.