Ekipa Mestne občine Kranj (MOK) je na pravkar zaključenem Pomurskem sejmu AGRA sodelovala pri posvetu o javnem naročanju živil in aktualnih prehranskih temah. Predstavila je primer dobre prakse na tem področju, in sicer skupno javno naročanje živil prek dinamičnega nabavnega sistema v javnih zavodih.

Projekt sta predstavili Ana Vizovišek z Oddelka za razvoj in pametno mesto MOK ter vodja prehrane na OŠ Simona Jenka Kranj Irena Hudobivnik. Skupno javno naročanje živil prek dinamičnega nabavnega sistema v javnih zavodih poteka že od leta 2020, v projektu pa sodelujejo Kranjski vrtci, OŠ Simona Jenka, OŠ Janeza Puharja, OŠ Jakoba Aljaža, OŠ Matija Čopa, BC Naklo, OŠ Šenčur, OŠ Orehek in OŠ Predoslje.

Mestna občina Kranj želi v okviru Projekta za povečanje lokalne prehranske samooskrbe, kamor sodi tudi projekt Dinamičnega nabavnega sistema, vključiti čim več ekoloških in lokalno pridelanih živil v prehrano javnih zavodov. V ta namen so opravili tudi analizo uporabe lokalnih živil na jedilnikih javnih zavodov, ki kaže na povečevanje deleža v primerjavi z letom 2018. Da bi delež lokalno pridelanih živil v javnih zavodih še naprej vztrajno rastel, bo sredi septembra na kmetiji Matijovc potekalo srečanje lokalnih pridelovalcev, organizatorjev prehrane in kuharje.

Spletno uredništvo
Vir: Mestna občina Kranj, 
foto: Ana Vizovišek z Oddelka za razvoj in pametno mesto MOK