Kranj: Dogajanje ob kulturnem prazniku

Ob kulturnem prazniku, 8. februarja 2019, se bo dogajanje v Kranju pričelo s Prešernovim smenjem ob 9. uri, slavnostno odprtje pa bo ob 11. uri pred Prešernovim gledališčem v mestnem jedru.

Na ulicah Kranja se bodo predstavili številni rokodelski mojstri domače in umetnostne obrti, poslušali boste lahko pevske zbore, recitatorje Prešernovih pesmi, zavrtele se bodo folklorne skupine, zaigrali bodo lajnarji in igralo se bo gledališke prizore iz pesnikovega življenja.

Na kulturni praznik bodo v Kranju nastopili Manca Izmajlova, Sounds of Slovenia, skupina Same babe ter Severa in Gal Gjurin. Po mestu bo vozila kočija, otroci bodo lahko jahali pravega ponija, Zavod za turizem in kulturo Kranj pa vabi na sprehod po mestu v značilnih meščanskih opravah, s cilindri in klobuki, in v spominski foto kotiček v kavarno Khislstein 12.56, kje se bodo lahko obiskovalci fotografirali v stilu 19. stoletja.

V Kranju so letos pozornost namenili tudi večji pretočnosti na cestah in vsem obiskovalcem omogočili novo, krožno linijo avtobusa, ki bo vozil vse od 9. do 18. ure.

Izredna prometna ureditev ob kulturnem dnevu

Mestna občina Kranj bo obiskovalcem prireditve omogočala brezplačno parkiranje in avtobusni prevoz na prireditev (krožna linja) v staro mestno jedro. Vsa parkirišča v lasti MO Kranj (razen parkirišča Čebelica) bodo na praznični dan odprta, dostopna brez plačila parkirnine, parkirišče Čebelica pa bo dostopno le prebivalcem starega mestnega jedra.

Brezplačno parkiranje bo omogočeno tudi na privatnih parkiriščih trgovcev pri Planetu Tuš, Qulandii in Živexu.

V sodelovanju s podjetjem Arriva Slovenija bo organizirana krožna avtobusna pot avtobusa (avtobus z 38 sedišči) med 9. in 18. uro. Avtobus bo ustavljal na petih postajališčih, in sicer na postajališčih Huje (Zupančičeva ulica), na Planini otok, Jaka Platiše in na parkiriščih nakupovalnih centrov Planet Tuš, Eurospin in Qulandia.

Kratek pregled dogajanja

  • Ob 11.00 Slavnostno odprtje Prešernovega smenja na Glavnem trgu z ogledom prizorišča, kjer bosta zbrane nagovorila župan MO Kranj Matjaž Rakovec in direktor ZTKK mag. Tomaž Štefe, smenj bo odprla Eva Štravs Podlogar, državna sekretarka na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.
  • Ob 11.30–11.45 Odprtje japonske razstave v Avguštinovi galeriji,(ZVKD, Tomšičeva ulica), kjer bo zbrane pozdravil župan MO Kranj Matjaž Rakovec, dogodka pa se bosta udeležila tudi japonski veleposlanik, Nj. eksc. Masaharu Yoshida, in umetnik mag. Klavdij Tutta.
  • Ob 12.00–12.25 bo sledilo polaganje venca v Prešernovem gaju, ki se ga bo udeležil minister dr. Jernej Pikalo
  • 16.00–17.00 Ogled Kranja s Prešernovimi nagrajenci (mesto + Prešernova hiša)
  • 17.00–17.45 Branje poezije in odprtje razstave Toneta Stojka z nagrajenci v Galeriji Prešernovih nagrajencev (GPN) (dogodka se bodo udeležili minister dr. Jernej Pikalo, minister dr. Iztok Purič, župan MO Kranj Matjaž Rakovec in vodja galerije GPN Marko Arnež)
  • 17.45–20.00 Shod muz na kranjskem Parnasi v Prešernovem gedališču, kjer bosta zbrane poleg organizatorjev nagovorila tudi župan MO Kranj Matjaž Rakovec in predsednik vlade Marjan Šarec.

Prisotni bodo tudi minister dr. Iztok Purič, minister Boštjan Poklukar, EU poslanka Tanja Fajon, poslanka državnega zbora Mateja Udovč, bodoči varuh človekov pravic Peter Svetina.