Kranj bo decembra okrašen, upamo, da tudi obiskan in prešeren

Slika: ekodezela.si

V Kranju se bo decembra zvrstilo kar nekaj dogodkov in prireditev, mesto in širši center pa bodo, tako kot vsako leto, okrasili z lučkami. Z MOK smo prejeli zelo poetičen opis decembrskega dogajanja v Kranju in opis, kako bo mesto okrašeno, zato upamo, da bo tudi vzdušje prešerno.

Pa se najprej posvetimo lučkam.

Stari del Kranja bo okrašen z lučmi v Prešernovih verzih, s tem da bo osvetlitev še nekoliko dopolnjena. Dodatno bodo okrasili Mohorjev klanec in Tomšičevo ulico, medtem ko hiše na skali med poslovnimi prostori obeh bank dobijo svetleče ledene sveče iz žlebov. Enake sveče iz žlebov bodo krasile tudi občinsko stavbo, okrašena bo tudi stavba kranjske gimnazije. Na željo in pobudo lastnikov lokalov in cvetličarja Beguša, bodo posebni detajli na stavbi Mitnice in na trti na Pungertu, pridružili pa se bosta še stavbi z Mlečno restavracijo ter Kavarna in cukrarija pri cerkvi. Izvirno okrasje bo dobila tudi Beguševa cvetličarna, na vhodih v lokale pa vas bodo pozdravile okrašene decembrske smrečice. Drsališče bo dobilo svetleče nebo.

V Kranju bodo postavljene kar tri praznične in okrašene smreke. » Na Maistrovem trgu bo stalo »manjše« božično-novoletno drevo (okoli osem metrov višine), nad vodnjakom na Glavnem trgu se bo pela v nebo stilizirana smreka in pri Prešernovem gledališču bo osrednja praznična smreka.« so sporočili z MOK.

Decembrsko dogajanje v Kranju

 • Čudežni gozd bo razširil svoje veje 10. decembra in ponudil animacije za otroke, pa tudi kakšen prigrizek in topel čaj.
 • Med 20. in 30. decembrom bo na Poštni ulici vabila Božična vas.
 • Te dni na Slovenskem trgu že postavljajo montažno drsališče, ki bo prve navdušence na drsalkah gostilo 1. decembra.
 • Mestna občina Kranj ima svoj praznik 3. decembra in tako bodo ob občinskem prazniku, 1. decembra, najbolj zaslužni prejeli občinska priznanja.
 • 2. decembra ste vabljeni na trg pred Prešernovim gledališčem, ko bo župan ob 17. uri prižgal praznično razsvetljavo. Poskrbljeno bo za dobro počutje in veselo vzdušje, odprt pa bo tudi Miklavžev sejem. Sejem bo trajal do torka. v Mestni hiši pa bodo na ogled praznične voščilnice od Miklavža do novega leta iz zbirk Janeza Lombergarja in Zmaga Tančiča.
 • V torek, 5. decembra, ob 17.00 pa potem pride s svojim sprevodom v mesto sam sv. Miklavž.
 • V decembru ste vabljeni na:
  • glasbene četrtke na Maistrov trg,
  • sobote bodo vabile na dogajanje pod smreko pri Prešernovem gledališču in
  • nedelje na dodaten otroški program v Čudežnem gozdu.

Nekoliko so bili tudi skrivnostni, o tem pa so zapisali: »Seveda se obeta tudi nekaj zanimivih in še ne videnih presenečenj, ki pa jih ne moremo čisto izdati. Že same luči dajo mestu, še posebej staremu mestu, pridih romantike. Nekje med gostilno Stari Mayr in glavno smreko pri Prešernovem gledališču bo nastal poseben romantični kotiček za spominsko fotografijo ali nepozabni trenutek v življenju ali samo zato, ker je lepo živeti. Pridite in poiščite ga.«

 • V četrtek, 21. decembra ob 19. uri, bo na glavnem trgu županov božični koncert z Nino Pušlar.
 • V petek, 22. decembra, pa bo na glavnem trgu koncert, kakšen, vam ne znamo povedati. »Pravšnji dan, da ohranite praznično vzdušje in pridete ob 19.00 na koncert na Glavni trg in skoraj zagotovo ujamete prav posebno spektakularno presenečenje po zgledu velikih evropskih prestolnic. Ne povemo več, sicer ne bo presenečenje.« so namignili na MOK.
 • V soboto, 23. decembra ob 19.00, vam bodo na glavnem trgu pele nagrajenke evrovizijskega zbora Carmen manet.
 • Božični dan, 25. decembra, boste lahko spuščali lampijone z mostu čez Kokro ob 17.00. Vsaka družina bo dobila svojo laterno in vanjo zapisala svojo željo.« Vsi naenkrat boste v nebo poslali želje in ustvarili čudoviti spektakel na zimskem nebu. Svetle in barvite laterne želja naj postanejo stalnica prazničnih dni,« sporočajo organizatorji in dodajajo: »Število latern je omejeno. Pridite točno, če želite poslati željo. Pridite v vsakem primeru, če želite biti del tega veličastnega dogodka.«
 • V zadnjem tednu letošnjega leta bo od torka do silvestrovega vsak dan koncert;
  • ne zamudite The Harlem Voice v četrtek, 29. decembra, ob 19.00 na Glavnem trgu.
  • V novo leto pa boste lahko stopili s Pop Designom na Glavnem trgu in zvoki dunajskega valčka pod padajočimi konfeti (papirnatimi in razgradljivimi).
   To bo namesto ognjemeta, s čimer se mestna občina Kranj pridružuje pobudi Agencije RS za okolje, da se še dodatno ne onesnažuje zraka s trdimi delci, kar je temna stran ognjemetov.

Vsi ste lepo vabljeni na obisk mesta Kranja. Mi se bomo vsekakor sprehodili pod opisanimi lučkami, že zaradi tega, da vidimo, kako vse to zgleda v živo, saj si iz opisa, res ne znam predstavljati, kako bo Kranj dejansko okrašen.