Kranj bo bolj zelen

Slika: www.kranj.si

Na vpadnicah in v samem Kranju lahko v zadnjih dneh opazimo več novih zasaditev drevja. Kot pravijo v Mestni občini Kranj, so spomladi pričeli z zasajanjem več dreves oziroma drevoredov. S tem želijo uresničiti enega izmed zadanih ciljev, to je večja ozelenitev mesta in okolice. Do konca leta bo tako zasajenih okoli 150 novih dreves. Tako je Kranj bogatejši za 34 lipovcev pri Mercator centru na Primskovem, od krožišča Primskovo v smeri Planine pa so pravkar zasadili 56 dreves, prav tako lipovcev, ob Bleiweisovi cesti ob Parku La Ciotat pa so zasadili še 13 kroglastih javorjev, ki so priljubljena mestna drevesa z gosto zaprto krošnjo.

Bolj zeleno bo tudi Mestno pokopališče. Letos so tam zasadili večje število cipres, s katerimi bodo nadomestili posušene, zasadili so več maklenov, pri mrliških vežicah pa dve rdeči bukvi.

V naslednjih tednih v MOK načrtujejo še zasajanje okoli 30 različnih vrst dreves na več lokacijah v MOK, s katerimi bodo nadomestili iz različnih razlogov odstranjena oziroma posekana drevesa.

Seveda pa je potrebno občasno kako drevo zaradi različnih razlogov tudi odstraniti. Odločitev o poseku dreves ni nikoli lahka, pogosto odstranitev dreves zaradi dobrobiti, ki jih tovrstno rastje prinaša, vznemiri tudi meščane. V MOK zato odslej s posebnimi nalepkami označujejo drevesa, ki so določena za posek. Na nalepkah je tudi kontakt arborista, na katerega se občani lahko obrnejo, če bi imeli vprašanja glede označenega drevesa.