Kr` Bis Band tudi v zasedbi simfoničnega orkestra

Kr’ Bis Band je le tri leta stara skupina kranjskih glasbenikov, ki največkrat nastopa kot pihalni orkester, priložnostno pa tudi v manjših zasedbah. Letos se je ostalim zasedbam v društvu pridružil še simfonični orkester Kr`Bis Band Simfoniki.

Kr`Bis Band Simfoniki so nastali na pobudo nekdanjih učencev godalnega oddelka Glasbene šole Kranj, ki so že po prvem koncertu pihalnega orkestra dirigentu Tomažu Kukoviču izrazili željo za igranje v orkestru na višjem nivoju kot v nižji glasbeni šoli.  Kukovič je bil pobude vesel in jim je ponudil pomoč. Skupaj so ugotovili, da tovrstnih glasbenih zasedb na Gorenjskem praktično ni, hkrati pa ni veliko priložnosti za poustvarjanje resnejših klasičnih skladb na ljubiteljskem nivoju.

Danes orkester sestavlja okoli 50 mladih glasbenikov, ki so končali nižjo glasbeno šolo. Kar nekaj je tudi takih, ki obiskujejo srednjo glasbeno šolo ali akademije za glasbo v Sloveniji in tujini. Mladi prihajajo predvsem z Gorenjske in nekaterih drugih krajev Slovenije.

Za svoj prvi koncert pripravljajo klasičen program. Pod vodstvom dirigenta prof. Tomaža Kukoviča se bodo predstavili z Ipavčevo Serenado za godala, Mozartovo 39. simfonijo in Beethovnovo 3. simfonijo, imenovano “Eroika”. Zadnja ima v klasicizmu posebno mesto in zahteva zrelega glasbenika. Celoten program je precej zahteven in je za mlade glasbenike velik izziv.

Kljub temu, da izvajajo klasično glasbo, pa na koncert vabijo prav vsakega in obljubljajo, da bodo z mladostno energijo navdušili tudi tiste, ki te zvrsti glasbe po navadi ne poslušajo. Člani orkestra se že veselijo, da bodo lahko tako zahteven program predstavili tudi širši publiki. Slišali jih boste lahko:

  • 7. marca ob 19. uri v Antonovem domu na Viču v Ljubljani in
  • 9. marca,prav tako ob 19. uri, v Prešernovem gledališču v Kranju.

V Ljubljani je vstop prost, vstopnice za koncert v Kranju pa so na voljo od 20. februarja 2019, na blagajni Prešernovega gledališča Kranj, v času uradnih ur, po ceni 10 evrov.

Vabljeni!