Evropska poslanka Romana Tomc bo jutri, v četrtek, 9. marca 2023, ob 11.30 uri v Evropskem parlamentu organizira konferenco z naslovom “Medijska svoboda v EU”.

Na konferenci bodo o predlaganem Evropskem aktu o svobodi medijev, vlogi medijev v demokraciji, medijskem lastništvu, izkušnjah in izzivih, pa tudi o vplivu predlagane zakonodaje na države članice, med njimi seveda tudi Slovenijo, spregovorili predstavniki Evropske komisije, Evropskega parlamenta, Wilfried Martens Centra za evropske študije in slovenskih medijev. 
Vir: https://www.romanatomc.si/

Evropska poslanka Romana Tomc meni, da se v sodobnem času ljudje v iskanju informacij bolj kot kdaj koli prej zanašamo na medije. Poleg javnih medijev, t.i. »main stream« medijev, pa je zaznati vedno večjo težnjo po spremljanju zasebnih medijev, predvsem novičarskih spletnih portalov. Zaznati je preusmeritev zaupanja iz večjih v manjše, zasebne medije.

A ti so glede uredniške politike zelo odvisni od tega, kdo je njihov lastnik, poročanje je odvisno od interesa lastnika medijske hiše, kateri pripadajo. Poročanja o kršitvah lastnih gospodarskih subjektov in o morebitnih političnih povezavah, če so posli lastnikov medijev prepleteni s posli političnih akterjev seveda ni pričakovati. Dinamika krčenja novinarske integritete je še bolj očitna v današnjem nestanovitnem okolju, kjer številni tradicionalni mediji propadajo in ogromno novinarjev išče zaposlitev, saj si odpovedi ne morejo privoščiti. Takšen novinar bo bolj verjetno prisiljen k pristranskemu poročanju.

Poleg uredniške politike se tudi medijski standardi v takem okolju vidno znižujejo. Količina lažnih novic in dezinformacij je na visoki ravni, kar pred nas postavlja izziv, kako zaščititi evropske demokratične vrednote in našo pravico do ozaveščenosti.

Konferenco lahko spremljate tudi vi in sicer preko neposredne spletne povezave, na voljo pa bosta tudi neposredni prenos preko moje Facebook strani ali na Nova24TV!

 

Spletno uredništvo, M.V.

Vir: https://www.romanatomc.si/