Končno imam odgovor – krivi smo sami!

Obožujem angleški humor. Res. In zadnje čase je delovanje naše vlade, sploh pa prenosi raznih sej in zasedanj, zelo podobno kakšni angleški humoristični seriji. Ko res ne veš več, ali bi se smejal, ali bi se jokal. Največkrat pa obstaneš z odprtimi usti in brez besed. In ko se to dogaja meni, v resničnem življenju, je vse skupaj le še tragično.

Včasih se vprašam, ali ljudje, ki vodijo našo državo, sploh pomislijo, preden odprejo usta. Vsak dan sproti dokazujejo, da več kot drži pregovor – obleka še ne naredi človeka. In to naj bi bili ljudje, ki se čutijo sposobne voditi našo državo. Z izjavami, ki so nam jih ponudili v zadnjem času, je obleka teh ljudi edina stvar, ki je sploh vredna omembe.

Ne morem mimo zadnje izjave ministrice za zdravstvo. Ne morem. Gospa nam je med vrsticami navrgla, da smo za čakalne vrste v zdravstvu krivi sami. Zakaj že? Ker se odločamo za specialista, ki je v naši bližini in se ne odločimo za obisk specialista na drugem koncu Slovenije? Ali ker smo “škrti” in nismo pripravljeni plačati za pregled v samoplačniški ambulanti? Le kje tiči razlog za to? Mogoče v tem, da nima vsak denarja za plačevanje samoplačniške ordinacije? Pa tudi ne vem zakaj bi, če plačujem obvezno in prostovoljno zdravstveno zavarovanje. Tudi zdravniki niso vsi enako dobri in logično je, da se bom odločil za boljšega oz. za opcijo, ki je boljša zame in za zdravje moje družine. Se vi ne bi? Je mogoče kdo od vodilnih pomislil, da si pa vsak ne more vzeti prostega dneva za izlet na drugi konec Slovenije, ker bi zato lahko izgubil službo? Pa da je bencin, vinjeta še dodaten strošek? Glede na stanje, ki je trenutno v naši državi, si izgube službe in dodatnih stroškov res ne more vsak privoščiti. Drugače bi bilo, če bi vsak od nas imel mesečne plače 3 013 evrov. Ja, potem bi to bil mačji kašelj in bi vsak brez težav zamahnil z roko, si rekel „So what!“, vzel dopust, se odpeljal do prve samoplačniške ambulante in „skeširal“ znesek, ki bi ga moral plačati, da ne bo slučajno delal “gužve” v javnem zdravstvu.

Tempo življenja v današnjem času je, blago rečeno, morilski. Ljudje cele dneve preživijo v službah, ob vsem tem pa še vedno ne vejo, če jim bo uspelo preživeti mesec. In prepričan sem, da si večina ne more privoščiti “dremuckanja” v službenem času, kot si to lahko privoščijo vodilni na sejah. Stres je glavni krivec za veliko bolezni, ampak tudi to smo si krivi sami. Ker nismo sposobni zamahniti z roko in si reči: „So what, bo pač otrok lačen.“. Če uporabim besede našega vrlega Karla Erjavca – meni osebno se res prav „fržmaga“, da si drznejo valiti krivdo na nas državljane, ki se dnevno borimo za obstoj. Ni težko biti pameten s tako plačo, kot jo prejemajo oni. Verjetno sem kriv tudi sam, da nisem tako sposoben, kot je sposobna narava. Izjava ministrice za okolje je bila, da „narava po določenem času zna sanirati vse“. Kaj se bomo sekirali, če ima vsak peti otrok od 90 preverjenih v Zgornji Mežiški dolini povišane vrednosti svinca v krvi. Sam si je kriv. Kaj pa ni sposoben sanirati sam. Ali pa je kriva narava…

Predlagam, da država vsakemu prebivalcu Gorenjske v enkratnem znesku podari 5000 evrov.  Toliko bi namreč dobil vsak, če bi se denar, ki ga bodo osebe v prelepih oblekah preplačale pri gradnji II. tira, porazdelil med prebivalce Gorenjske. Morda bi ga pa kdo, ki nima dolga, ki brez težav pride z denarjem do konca meseca, porabil tudi za plačilo specialista in tako ne bi bil več kriv za čakalne vrste v zdravstvu.

Za konec: denarja za specialiste nimam, da moram čakati na specialista tudi do enega leta, sem si kriv sam. Ker bolezni nisem sposoben sanirati sam, tako kot v določenem času naredi narava, je najboljša rešitev, da se vržem na kompostnik in upam, da bo narava naredila svoje. V določenem času bom ali umrl ali pa bom dočakal svoj pregled pri specialistu. So what!