Koledar kranjskih gimnazijk

Slika: www.gimkr.si

V naslednjem letu vam lahko velike slovenske osebnosti, kot so Edvard Rusjan, Veronika Deseniška, Srečko Kosovel, Ignacij Borštnik, Josipina Turnograjska, Simon Jenko, Angela Piskernik, Ivan Vurnik, Miki Muster, Leon Štukelj, Duša Počkaj in Herman Potočnik Noordung krasijo vaš dom, saj so v Gimnaziji Kranj tudi letos izdali koledar Slovenski velikani, upodobljeni v portretni ilustraciji.

 

»Priznati moram, da je bilo pri nadaljevanju Slovenskih velikanov veliko več pritiska, saj sem poskušala preseči prejšnja dela. Prav zaradi tega pritiska in izkušenj, ki sem jih pridobila med izdelavo prvega koledarja menim, da je delo doseglo moja in upam da tudi vaša pričakovanja,« je dejala Klara Polajnar ob izidu koledarja.

Martina Potočnik, Klara Polajnar, Gaja Bumbar, Eva Kozjek Šurc in Helena Potočnik so že drugo leto zapored združile energijo in kreativnost ter ustvarile portrete, ki jih bomo lahko občudovali na koledarju ter na potujoči razstavi. Prvo razstavo bodo pripravili v prostorih Mestne občine Kranj.

Projekt je vodila Nataša Kne, ki je ob tem zapisala: »Slovenski velikani ponujajo estetski užitek, so pa hkrati odraz domoljubne geste mlade ustvarjalne roke, ki neobremenjeno pred nas pripelje ljudi iz drugega časa in prostora. Pred nami jih zadrži in oživi za naš čas in prostor, v katerem poskušamo razumeti večplastnost slovenske biti. Poskušamo doumeti, da obrazi preteklosti pripadajo tudi naši sedanjosti.«