Kmalu več kapacitet za dnevno varstvo starejših

Slika: Pixabay.com

Mestna občina Kranj je s pomočjo evropskih sredstev kupila ter obnovila objekt nekdanje Mercatorjeve trgovine na Planini 1 s ciljem, da pridobi dodatne kapacitete za potrebe dnevnega varstva za tiste starejše, ki še ne potrebujejo celodnevne, stacionarne oskrbe in si želijo oziroma potrebujejo pomoč, nadzor ali organizirano obliko bivanja le za določeno število ur dnevno.

Dnevno varstvo starejših bo v novo obnovljeni stavbi izvajal Dom upokojencev Kranj, ki je s podpisom pogodbe nove prostore dobil v brezplačno uporabo ter s tem pridobil 25 dodatnih mest za dnevno varstvo starejših. Obnova, vredna okoli pol milijona evrov, se je začela konec novembra lani, pri tem so odstranili predelne stene, uredili spuščene strope in tlake, spremenili so tudi zunanjo podobo objekta. Ta ima od konca julija uporabno dovoljenje, za nove uporabnike pa naj odprl vrata že v zgodnji jeseni, predvidoma oktobra.

Dober milijon evrov vredno naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj s 350.000 evri, vložek Mestne občine Kranj pa je nekaj več kot 600.000 evrov. Operacija sledi konceptu prehoda iz institucionalnih na skupnostne oblike storitev za lokalno in širše okolje ter bo zato prispevala k izboljšanju kakovosti skupnostnih storitev oskrbe.