Kmalu pričetek cepljenja tudi pri nas

Slika: Pixabay.com

Včeraj so že izvedli prva cepljenja prodi korona virusu v Veliki Britaniji, Evropa pa še čaka na odobritev cepiva pri pristojnih institucijah. Tako se predvideva, da bi nekje v sredini januarja 2021 pričeli s cepljenjem tudi v Sloveniji. V prvi fazi bomo verjetno prejeli okrog 50.000 odmerkov cepiva. Za učinkovito zaščito prebivalstva pred virusom Covid-19 bi morala biti precepljenost vsaj 60 odstotna.

Na Ministrstvu za javno upravo so pripravili vlogo za zbiranje interesa državljanov za cepljenje proti covid-19. Vloga je objavljena na portalu eUprava, oddaja pa je možna na dva načina: z uporabo e-identitete (kvalificirano digitalno potrdilo ali smsPass) ali brez uporabe e-identitete, torej z ročnim vnosom elektronskega naslova in drugih potrebnih podatkov. Vlogo je na včerajšnji novinarski konferenci vlade predstavil minister za javno upravo Boštjan Koritnik.

Kot je dejal minister Koritnik, si vlada aktivno prizadeva, da se bo cepljene proti covid-19 čim prej začelo izvajati tudi v Sloveniji. »Da bi proces, ko bo cepljenje mogoče, potekal čim bolj gladko, smo na Ministrstvu za javno upravo na podlagi prošenj Ministrstva za zdravje in zdravstvene stroke pripravili enostavno vlogo za zbiranje interesa državljanov za cepljenje proti covid-19,« je povedal minister.

Vlogo za zbiranje interesa državljanov za cepljenje proti covid-19 lahko državljanke in državljani elektronsko oddajo na portalu eUprava, in sicer na dva načina:

  • z uporabo e-identitete (kvalificirano digitalno potrdilo ali smsPass) ali
  • brez uporabe e-identitete (z ročnim vnosom elektronskega naslova in drugih potrebnih podatkov).

Oddaja vloge je popolnoma enostavna, zahteva zgolj osnovne podatke, je brezplačna ter neobvezujoča. Vloga je dostopna na portalu eUprava.

Če boste izbrali vlogo z uporabo e-identitete, se bo večina podatkov napolnila samodejno iz Centralnega registra prebivalcev in osebnega profila registriranega uporabnika. Preveriti oziroma spremeniti bo potrebno zgolj telefonsko številko. Vlogo brez uporabe e-identitete lahko odda prav vsak, tudi če ne uporablja portala eUprava oziroma nima digitalne identitete. Pri vlogah brez uporabe e-identitete je potrebno vse podatke vpisati ročno. Pri tem je treba biti zelo pazljiv, da so podatki pravilno vneseni. Neobvezno lahko vnesete tudi številko mobilnega telefona, kar pa je priporočljivo zaradi lažje poznejše komunikacije. Po uspešni oddaji pa bodo vsi uporabniki –  tako tisti, ki so oddali vlogo z uporabo e-identitete, kot tisti, ki so oddali vlogo brez uporabe e-identitete – iz zalednega sistema Nacionalnega inštituta za javno zdravje na vpisani elektronski naslov dobili potrdilo o oddani nameri za cepljenje proti covid-19.