Kmalu nov vrtec v Bohinju

Slika: Občina Bohinj

Občina Bohinj je pričela z gradnjo vrtca v Bohinjski Bistrici. Začetek del so danes pospremili s položitvijo temeljnega kamna, ki so ga simbolično odkrili predstavnik podjetja Dema plus Salih Bajrič, ravnateljica Osnovne šole dr. Janeza Mencingerja Mojca Rozman in predstavnica sofinancerja, Ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec ter župan Občine Bohinj Jože Sodja. Dogodek so s kulturnim programom obogatili harmonikarji Glasbene šole Radovljica in šolski pevski zbor Osnovne šole dr. Janeza Mencingerja.

Vrednost celotnega projekta je okoli 6,8 milijona evrov. Za projekt izgradnje vrtca je Občina uspešno pridobila slabih 1,2 milijona evrov sredstev na razpisu Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, na dodatnih 700.000 evrov pa računa na razpisu Ekosklada za dodeljevanje nepovratnih spodbud za gradnjo skoraj ničenergijskih stavb splošnega družbenega pomena. Preostanek sredstev bo občina zagotovila preko lastnih sredstev, delno z zadolževanjem. Predvidoma bodo dela trajala 12 mesecev, tako da bi jeseni 2022 vrtec začel z obratovanjem.

Objekt novega vrtca je načrtovan kot enajst oddelčni vrtec z lastno kuhinjo, vsemi spremljajočimi prostori in zobozdravstveno ambulanto. Objekt »Vrtec v Bohinjski Bistrici« je lociran ob stavbi osnovne šole. Arhitekturna zasnova predvidi tri med seboj povezane objekte v sklopu vrtca, ki pa skupaj tvorijo povezano celoto. Za izbor končne arhitekturne rešitve  je Občina Bohinj sodelovala z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije, ki je končno rešitev poiskala preko javnega natečaja.