Kmalu bo možno samotestiranje

Slika: Pixabay.com

V Sloveniji je epidemiološka situacija trenutno takšna, da smo glede na vladni semafor sproščanja ukrepov v rdeči fazi in v tej fazi poteka šola na daljavo. Ministrstvo za zdravje je zato dolžno predlagati rešitev, da bodo šole lahko normalno odprte. Iz tega naslova so se odločili, da predlagajo ponavljajoče prostovoljno samotestiranje dijakov in učencev z neinvazivnimi hitrimi metodami na domu.

Pomen takšnih testiranj je v tem, da so izjemno dostopna in lahko ponovljiva. Predvsem v skupinah, kjer se dela v mehurčkih, dokazano prinašajo koristi. Študije potrjujejo, da to velja predvsem pri prepoznavanju asimptomatskih okužb, saj omogočajo takojšnje odkrivanje okužbe in s tem prekinitev verige prenosa okužbe. Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano je preverjal možne načine neinvazivnega testiranja in ocenil, da je bris zunanjega dela nosu pri otrocih najbolj primeren.

Za začetek samotestiranja zadnje triade osnovnih šol in dijakov na domu, je predvidena druga polovica aprila. Naročilo za 300.000 neinvazivnih testov, ki so že na poti, je Slovenija opravila v okviru skupnega evropskega javnega naročila. Cena enega testa znaša 1,49 evra, skupaj pa okoli pol milijona evrov. V primeru pozitivnega testa, bo samotestirani opravil pri svojem zdravniku še potrditveni PCR test.