Vzemimo primer prekomerne telesne teže. Človek je s svojimi slabimi prehranjevalnimi navadami in pomanjkanjem telesne aktivnosti zapadel v začaran krog debelosti.

Seveda to stanje močno vpliva tudi na njegovo psihično počutje, saj se sramuje svojega telesa in čuti obsojanje s strani družbe. Začne se vse bolj zapirati vase, izogiba se socialnim dogodkom in večino časa preživi doma. Tam lahko svojo čustveno bolečino in nezadovoljstvo “ubija” s hrano. 

Mnogokrat v življenju je poskusil spremeniti prehranjevalne navade, začel s telesno vadbo in preizkusil nešteto diet in hitrih rešitev. Vendar na dolgi rok nikoli ni zmogel zadržati zdravih navad in je vedno padel nazaj v stare tire. Vsak neuspeh shujšati, je zanj psihološko pomenil velik udarec. Vsakič bolj je začel obsojati sebe, čutiti občutke krivde, slabe vesti in si vedno bolj verjel in utrjeval mentalno prepričanje, da je z njim nekaj narobe. Njegov um je seveda z veseljem pograbil vsa čustva, občutke in misli o tem, kako ni dovolj dober, je ničvreden, neumen, nesposoben itd… Stvar se je stopnjevala in razvil je sovraštvo do sebe, sovraštvo do svojega telesa. Sram in krivda sta se začela obračati v jezo in bes nase, kar se je izražalo v še večji destruktivnosti do sebe. Zaradi močne čustvene bolečine seveda je potreboval še več hrane, ki bo ublažila psihološko trpljenje. Takšen človek je iz želje po izgubi telesne teže, zaradi obsojanja samega sebe ter mnogih neuspelih poskusov hujšanja, sebe pripeljal v močno stisko, iz katere ni našel rešitve. Razvil je močno nesprejemanje in sovraštvo do svojega telesa in svoje osebnosti. 

Začaran cikel, ki mu ni kraja, dokler želimo stvari reševati na napačnem koncu! 

Na prvi pogled se zdi, da je vzrok njegove debelosti v napačni prehrani in premalo gibanja! 

Vse, kar naj bi potreboval je zbrati dovolj osebne volje in moči ter z disciplino in rutino spremeniti svoje navade. Vendar se je skozi čas pokazalo, da na tak način ni uspešen. Kot bi ga nekaj vedno vleklo nazaj na stara pota. Ti neuspehi pa so ga zafrustrirali še dodatno, stopnja destruktivnosti in notranje agresije do sebe se je podvojila.

Kaj pa, če vzrok ni v njegovi nesposobnosti, lenobi in pomanjkanju volje? Kaj pa, če je v resnici sovraštvo do sebe, ki ga je občutil šele proti koncu svoje boleče poti, v resnici podzavestni vzrok, ki ga je v prvi vrsti pahnil v uporabo hrane za čustveno zdravilo? Ali, če je navidezna posledica njegove debelosti (sovraštvo in nesprejemanje sebe) v resnici vzrok, ki je deloval v ozadju njegove psihe, pa se sam tega ni zavedal? In je ravno to tisto, kar bi bilo potrebno najprej spremeniti, preden bi takšen človek lahko resnično sprejel sebe takšnega, kot je in kasneje iz ljubezni do sebe počasi in nežno spremenil življenjski slog in prehranjevalne navade. Ne iz občutka krivde in sramu, temveč iz sprejemanja in ljubezni do sebe! 

Vir: Klemen Logar

Skozi pogovorno hipnozo (ter tudi drugimi metodami, ki dostopajo do podzavesti), bi takšen človek v nekaj obiskih lahko ozavestil vzrok in sprostil mentalno ter čustveno blokado sovraštva do sebe, ki je lahko posledica vzgoje v disfunkcionalni družini ali kake druge travme iz preteklosti. Sprostitev blokade bi mu omogočila, da sprejme sebe, začuti ljubezen v sebi in skozi nove občutke samega sebe in novo, bolj pozitivno naravnanostjo, začne skrbeti zase in za svoje telo na povsem naraven in zdrav način. 

Mogoče pa so vzroki, ki se jih ne zavedamo, gorivo naših slabih navad, odvisnosti in splošnega nezadovoljstva. Nimamo dovolj znanja o tem, kako naša podzavest sploh deluje in kakšni so načini, ki jih lahko uporabimo, da si resnično pomagamo razrešiti notranje konflikte. Dokler poskušamo rešitve najti samo mentalno, intelektualno s pomočjo osebne volje so možnosti za uspeh izredno majhne. Borimo se sami proti sebi in na silo situacijo samo slabšamo.

Pravijo, da je naša zunanja podoba in uspeh v življenju res samo odsev tega, kar nosimo v nezavednih nivojih svoje biti. Znotraj vibrirate svobodo in lahkotnost ali obsojanje, jezo in odpor? 

Pogovorna hipnoterapija z elementi karmične diagnostike, ki jo izvajam, odkriva, spreminja in zdravi najgloblje plasti človeka, kjer se nahajajo resnični vzroki za nastale težave! 

 

Ekskluzivno za portal Gorenjski-utrip, piše Klemen Logar

Kolumna je avtorsko delo posameznika.