Kje vse v Občini Tržič lahko pridete do defibrilatorja

Slika: dlpng.com

Ob Svetovnem dnevu oživljanja, ki smo ga obeležili v preteklem tednu (16. oktober), po vsej Sloveniji do konca meseca poteka več kot 60 brezplačnih dogodkov o temeljnih postopkih oživljanja in uporabi defibrilatorjev, ki predstavljajo najpomembnejši korak pri ohranjanju življenj zaradi srčnega zastoja. Med oživljanjem pride do povrnitve spontanega bitja srca pri kar 40 % oseb.

“Vsak izmed nas lahko reši življenje, kajti po navadi se srčni zastoj dogodi na športnih ali kulturnih dogodkih, največkrat v krogu družine in takrat je prav, če znamo brez strahu, odločno, hitro in pravilno ukrepati,” poudarja župan Sajovic. V Občini Tržič je trenutno 15 defibrilatorjev, in sicer na lokacijah: Gasilski dom PGD Kovor, Trgovina SPAR, Lekarna Deteljica, Gasilski dom PGD Podljubelj, Intervencijsko vozilo PGD Bistrica pri Tržiču, Gasilki dom PGD Lom pod Storžičem, Gasilski dom Leše, Koča na Kriški gori, Zdravstveni dom Tržič, Občina Tržič, KS Senično, KS in PGD Jelendol, Dolina – URH/PINČ, KS in PGD Brezje pri Tržiču ter KS Sebenje – Trgovina Tuš Markič.

Pri skoraj vseh je pri postavitvi ali nakupu, na takšen ali drugačen način, sodelovala tudi Občina Tržič, zato se s tega mesta zahvaljujem vsem našim partnerjem – Rotary klub, Lions klub, ZD Tržič, gasilskim društvom, planinskemu društvu in večini naših krajevnih skupnosti,” je povedal župan Sajovic in ob tem dodal: “Defibrilator je preprost aparat, ki z malo vedenja rešuje življenja. V naslednjem letu pa nas čaka še pomembna naloga, da izobrazimo in organiziramo skupino prvih posredovalcev. Kot župan si želim, da so v vrsti prvih posredovalcev najprej tisti, ki imajo poklicno medicinsko izobrazbo, potem pa bomo na pomoč priskočili tudi prostovoljni gasilci in občani.