V četrtkovi oddaji Tarča je vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana soočila z izjavo vodje Strateškega sveta za zdravstvo Erika Breclja o tem, da je s strani iniciative Glas ljudstva prejel opozorilo, da se v okviru strateškega sveta ne sme ukvarjati s korupcijo. Minister je na to vehementno odgovoril, da Erika Breclja pozna že 20 let in da on nikdar ne bi izjavil kaj takega. Jelka Godec je ministru odgovorila, da njene navedbe držijo in da bo prejel posnetek.

 

Ministru za zdravje so zato včeraj v luči razjasnitve poslali dopis z naslednjim pojasnilom: 

Erik Brecelj, predsednik Strateškega sveta je gostoval v oddaji Planet 18 na Planet TV 22. februarja letos. Na vprašanje voditelja, ali je korupcijo v zdravstvu mogoče izkoreniniti, je odgovoril: 

»Ne, ni možno. Slovenska družba je skorumpirana. Medicina je odraz družbe. Lahko se trudimo pa znižamo za 20 %. Izkoreniniti se je ne da. Sploh pa zdaj v Glasu ljudstva pravijo, da se jaz s korupcijo ne smem ukvarjati.« 

Video izjava Erika Breclja je objavljena tudi na družbenih omrežjih Slovenske demokratske stranke (Facebook in Twitter), prav na temo te izjave Erika Breclja pa je njihova poslanka mag. Karmen Furman 23. februarja letos na Vlado RS naslovila tudi pisno poslansko vprašanje, vendar odgovora do danes še ni prejela.

Celotno poslansko vprašanje si lahko preberete spodaj:

Predsednik Strateškega sveta za zdravstvo Erik Brecelj je včeraj gostoval v informativni oddaji na Planet TV, kjer je na vprašanje voditelja, ali je korupcijo v zdravstvu mogoče izkoreniniti, odgovoril: »Ne, ni možno. Slovenska družba je skorumpirana. Medicina je odraz družbe. Lahko se trudimo pa znižamo za 20 %. Izkoreniniti se je ne da. Sploh pa zdej v Glasu ljudstva pravijo, da se jaz s korupcijo ne smem ukvarjati.« Spomnimo, da gre za iniciativo, ki sodeluje z aktualno vlado, še več, predsednik vlade se je z nekaterimi ministri in drugimi predstavniki vlade pred časom udeležil shoda pacientov v organizaciji prav omenjene civilne iniciative.

Zanima me:

1.     Ali se Vlada RS strinja z izjavo Erika Breclja, da korupcije v slovenskem zdravstvu ni mogoče izkoreniniti?

2.     Ali je Vlada RS seznanjena s tem, da so v civilni iniciativi Glas ljudstva Eriku Breclju prepovedali, da se ukvarja s korupcijo v zdravstvu?

3.     Ali Vlada RS podpira Erika Breclja, da se v okviru Strateškega sveta za zdravstvu ukvarja s korupcijo? Če da, ali se bo Vlada RS kakorkoli javno odzvala na poziv civilne iniciative Glas ljudstva?

 

Spletno uredništvo, M.V.

Vir: SDS