Katera zdravila pomagajo lajšati bolezen

Slika: Pixabay.com

Za preprečevanje oziroma zmanjšanje tveganja za hujši potek bolezni in posledično hospitalizacijo, so poleg cepljenja, ki je še vedno najučinkovitejši ukrep, v Sloveniji na voljo tudi nekatera zdravila za zdravljenje COVID-19.

Epidemija COVID-19 je s pojavom seva omikron dobila nov zagon tudi v Sloveniji. V zadnjem času zaznavamo izrazito povečano število dnevno na novo okuženih, kar bi se v naslednjih dneh lahko odrazilo tudi v številu hospitaliziranih bolnikov in bolnikov na intenzivni terapiji. Pred hujšim potekom in posledično hospitalizacijo so v Sloveniji na voljo zdravila Regkirona, Ronapreve, Xevudy, Veklury in Lagevrio.

Zdravilo Regkirona je namenjeno odraslim bolnikom, ki ne potrebujejo dodatnega kisika in pri katerih obstaja povečano tveganje za napredovanje v hudo obliko bolezni. Zdravilo se konzumira najmanj v  sedmih dneh od pojava simptomov bolezni COVID-19.

Zdravilo Ronapreve je namenjeno zdravljenju in preprečevanju bolezni pri bolnikih, ki so stari 12 let ali več, s telesno maso najmanj 40 kg, ki ne potrebujejo dodatnega kisika in pri katerih obstaja povečano tveganje za napredovanje v hudo obliko bolezni. Zdravilo se konzumira v sedmih dneh od pojava simptomov bolezni COVID-19, za preprečevanje bolezni pa se zdravilo aplicira čim prej po stiku ali pa vsake štiri tedne, v primeru, če posameznik ni izpostavljen okužbi.

Zdravilo Xevudy je namenjeno odraslim bolnikom in mladostnikom, starejših od 12 let in s telesno maso najmanj 40 kg, ki ne potrebujejo dodatnega kisika in pri katerih obstaja povečano tveganje za napredovanje v hudo obliko bolezni. Zdravilo se konzumira v petih dneh od pojava simptomov.

Zdravilo Veklury je namenjeno zdravljenju bolezni pri odraslih in pri mladostnikih. Uporabi se lahko pri mladostnikih, prav tako starih 12 let ali več, s telesno maso najmanj 40 kg in s pljučnico, pri katerih je potrebno dodajanje kisika in pri zdravljenju odraslih, ki ne potrebujejo dodatnega kisika in imajo tveganje za napredovanje v hudo obliko COVID-19. Zdravilo se konzumira čimprej, najkasneje sedem dni po pojavu simptomov.

ZdraviloLagevrio se uporablja pri odraslih bolnikih, ki ne potrebujejo dodatnega kisika in pri katerih obstaja povečano tveganje za napredovanje v hudo obliko bolezni. Zdravilo se konzumira čimprej po diagnozi COVID-19najkasneje v petih dneh od pojava simptomov.