Kardinal Hollerich se je srečal s predsednikom vlade

Slika: TW Vlada Republike Slovenije

Po poročanju spletnega portala Družina, se je pred dnevi predsednik COMECE, kardinal Jean-Claude Hollerich, srečal s predsednikom vlade Janezom Janšo in v pogovoru s predstavniki katoliških medijev povedal, da so njegovi vtisi s srečanja s predsednikom vlade zelo pozitivni. Srečanja s premierjem so se udeležili  tudi generalni tajnik COMECE Manuel Enrique Barrios Prieto, predsednik CEC rev. Christian Krieger, ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. Stanislav Zore, ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Franc Šuštar, evangeličanski škof Leon Novak in drugi predstavniki obeh konferenc.

Kot je po srečanju povedal kardinal Hollerich, so se v pogovoru dotaknili pandemije in njenih posledic, cepljenja, različnih politik in še zlasti socialne politike, konference o prihodnosti EU, širitve EU, Zahodnega Balkana. »Imel sem vtis resničnega dialoga. S srečanjem sem zelo zadovoljen,« je še dejal.

Podobno meni tudi Christian Krieger, predsednik sveta krščanskih cerkva. “Prvič sem doživel srečanje na tako visoki politični ravni s takšno kakovostjo poslušanja in izmenjave,” je dejal.

»Imel sem vtis resničnega dialoga. S srečanjem sem zelo zadovoljen,« je dejal kardinal Hollerich.

Na tiskovni konferenci so bili podani odgovori na še nekatera vprašanja, povezana z aktualnim dogajanjem. Na vprašanje TV Slovenija o pandemiji je kardinal Hollerich dejal, da imamo kristjani dolžnost cepljenja, da tako zaščitimo svoje življenje, ki nam ga je Bog zaupal, in življenje drugih. »Zares bi želel spodbuditi vse ljudi, naj se cepijo. Vem, da so nekateri zboleli za dan ali dva po cepljenju, a poznam druge, ki so v bolnišnici, na intenzivni negi, priključeni na dihanje … Torej: zelo enostavno je izbrati,« je dejal.

Kardinal Hollerich ne igra pomembne vloge le na evropskem parketu, pač pa tudi v vesoljni Cerkvi, saj je bil imenovan za glavnega poročevalca sinode. Na vprašanje, kakšni so pogoji za njen uspeh, je dejal, da bo ta uspešna že, če bomo stopili na njeno pot. »Že to, da Katoliška cerkev prosi ljudi, naj izrazijo svoje poglede in da škofi poslušajo, je uspeh. Kajti to spremeni način, kako se sprejemajo odločitve v Cerkvi,« je dejal po poročanju spletnega portala družina.si.