Kapucinski most bo pomodrel

Slika: Občina Škofja Loka/Sašo Kočevar

Občina Škofja Loka se bo tudi letos pridružila mednarodnim aktivnostim ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni, ki ga obeležujemo 14. novembra. Tako bodo Kapucinski most, ki je najstarejši most na Slovenskem, od petka, 12. novembra, do nedelje, 14. novembra 2021, osvetlili z modro barvo.

Z letošnjo akcijo bodo zaznamovali tudi 100. obletnico iznajdbe inzulina, ki je pomenila veliko prelomnico pri zdravljenju in je osebam s sladkorno boleznijo omogočila preživetje in prijetnejše življenje. V Škofji Loki ozaveščevalno akcijo pripravljajo skupaj z Društvom diabetikov Škofja Loka oz. Zvezo društev diabetikov Slovenije in Gimnazijo Škofja Loka.

Tema svetovnega dneva diabetesa v letih 2021 do 2023 je sicer dostop do oskrbe osebam s sladkorno boleznijo. Kot pravijo v Zvezi društev diabetikov Slovenije, milijoni ljudi s sladkorno boleznijo po vsem svetu nimajo dostopa do oskrbe s sladkorno boleznijo ter da je stota obletnica odkritja inzulina enkratna priložnost za pomembne spremembe za več kot 460 milijonov ljudi, ki živijo s sladkorno boleznijo, in za milijone drugih, ki so ogroženi.