Kakšni so pogoji za potovanje v Grčijo

Začenja se čas dopustov in mnogi Slovenci si že ogledujejo grške plaže, kjer se začenja turistična sezona. Seveda pa bodo vsa potovanja in obnašanje na dopustu prilagojeno korona virusu in varnostjo pred okužbo. Grčija bo svoje meje odpirala postopoma ter v prizadevanju za varnost in izvedljivost dopustovanja. Da bi zaščitili zdravje obiskovalcev in zdravje vseh zaposlenih v turizmu, v Grčiji od 19. aprila 2021 dalje veljajo splošna načela v zvezi s higienskimi ukrepi.

Vsi potniki, ki prispejo v Grčijo iz tujine, morajo s seboj prinesti negativni PCR-test, ki je bil opravljen v diagnostičnem laboratoriju največ 72 ur pred prihodom. Test je obvezen za vse turiste (vključno z otroki, starejšimi od pet let) ne glede na splošno epidemiološko stanje v državi odhoda. Če je oseba opravila cepljenje (in je glede na zahtevane odmerke od zadnjega cepljenja preteklo 14 dni) in to lahko potrdi s predložitvijo ustreznega potrdila o cepljenju, negativni rezultat testiranja ni potreben.

Negativnega rezultata testiranja s PCR-testom prav tako ne potrebujejo osebe, ki so bile cepljene s cepivi, ki jih ni odobrila Evropska agencija za zdravila (EMA), npr. Sputnik, Sinovac. Na seznamu sprejemljivih cepiv so: Pfizer BioNtech, Moderna, AstraZeneca, Novavax, Johnson & Johnson, Sinovac Biotech, Gamaleya, Cansino Biologics in Sinopharm. Ne glede na potrdilo o cepljenju so lahko pri vseh potnikih, ki prispejo v Grčijo, odrejeni naključni zdravstveni pregledi. Če ste izbrani, je pregled obvezen. V nasprotnem primeru vam lahko zavrnejo vstop v državo. Osebe so izbrane na podlagi usmerjenega sistema za vzorčenje, ki temelji na sistemu EVA.

Vstop turistov v Grčijo ni odvisen od cepljenja. Kljub temu pa je formalnosti ob prihodu lažje urediti, če predložite potrdilo. Potrdilo o cepljenju ali prisotnosti protiteles se v nobenem primeru ne šteje kot »potni list«.

Države, iz katerih je vstop dovoljen pod zgoraj navedenimi pogoji in brez zahtevane izolacije, so: Evropska unija, Združene države Amerike, Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske, Izrael, Srbija in Združeni arabski emirati. Potniki lahko v državo vstopijo prek devetih letališč (Atene, Solun, Heraklion, Krf, Rodos, Kos, Hania, Mikonos, Santorini) in prek dveh čezmejnih prehodov na kopenski meji, in sicer Promahonas in Nimfeja. Od 23. aprila naprej je z nekaj omejitvami mogoča plovba (tudi t. i. blue cruising plovba brez vmesnih postankov v pristaniščih), tako za grške državljane kot tujce pa bodo veljali enaki pogoji.

Pred prihodom v Grčijo mora vsak turist najpozneje do 23:59 na dan pred prihodom izpolniti obrazec za sledenje potnikom (obrazec PLF, v angleščini). Potniki pri vstopu v Grčijo prejmejo hitre antigenske teste, posamezni potniki pa so izbrani za zdravstveni pregled na podlagi usmerjenega sistema za vzorčenje, ki temelji na sistemu EVA. Za turiste s pozitivnim rezultatom testiranja na virus SARS-Cov-2 je odrejena obvezna izolacija. V tem primeru so potniki in njihovi spremljevalci premeščeni v hotele za prestajanje karantene, kjer ponovno opravijo testiranje z metodo PCR za potrditev prvotne diagnoze. Gostje v hotelih za izolacijo prebivajo vsaj 10 dni, nato pa znova opravijo testiranje. Stroške nastanitve v hotelih za izvajanje karantene krije Grčija.