Slovenija doživlja najhujše poplave v svoji samostojni zgodovini, s škodo v milijardah evrov. Poplavljeni so tudi številni vrtci in šole, novo šolsko leto pa se nezadržno bliža.

Poslanka Slovenske demokratske stranke Alenka Helbl je na ministra za vzgojo in izobraževanje dr. Darja Feldo naslovila pisno poslansko vprašanje vprašanje v zvezi s sanacijo vrtcev in šol, ki so bili prizadeti v nedavnih poplavah.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

 

Slovenija in Slovenci v teh dneh doživljamo najhujše poplave in njene posledice v vseh možnih razsežnostih v zgodovini naše samostojnosti. Škoda se že sedaj meri v milijardah evrov, hkrati pa se vsak naslednji dan, ko voda odteka, pokaže še nova, še obsežnejša.

Z veliko žalostjo ugotavljam, da smo, tako kot že mnogokrat do sedaj, najbolj prizadeti Koroški in naša Koroška, a tudi v tej tragediji nismo in ne bomo obupali. Zavihali smo rokave in se lotili sanacije. Pri tem pa je izjemno pomembno, da bo država reagirala pravi čas in na pravi način, ter omilila posledice ujme, kolikor je to le mogoče.

Vidne so tudi že posledice na vzgojno-izobraževalnih ustanovah na Koroškem. Poplavljenih vrtcev in šol je kar nekaj, za srečo v nesreči pa lahko vzamemo dejstvo, da so vsaj šole trenutno prazne oziroma so šolske počitnice. A novo šolsko leto se nezadržno bliža in na ministrstvu boste imeli v prihodnjih dneh nemalo dela.

Zanima me:

  1. Kdaj boste obiskali Koroško in iz prve roke preverili razmere v tukajšnjih vrtcih in šolah?
  2. Ali že imate informacije, koliko in kateri vrtci in šole po celotni Sloveniji so prizadeti zaradi poplav?
  3. Ali že imate informacije, kolikšna škoda v vrtcih in šolah po celotni Sloveniji je nastala zaradi poplav?
  4. Kako boste pomagali vrtcem in šolam po celotni Sloveniji, ki so najbolj prizadeti zaradi nedavnih poplav?
  5. Ali načrtujete, da bodo morale katere šole s prvim septembrom izvajati pouk na daljavo? Če da, katere? Ste na ministrstvu na to pripravljeni?

Spletno uredništvo