Kaj velja kot dokaz?

Začenjajo se zimske počitnice in za nekatere zimske radosti, kot je tudi smučanje, je obvezno testiranje na korona virus. Določene so tudi izjeme, na podlagi katerih je posameznik izvzet iz sistema obveznega testiranja.

Testirati se tako ni potrebno:

 • Osebam, ki so bile že cepljene, pri čemer morajo imeti potrdilo o cepljenju zoper COVID-19 s katerim dokazujejo, da je od prejema drugega odmerka cepiva proizvajalca Biontech/Pfizer preteklo najmanj sedem dni, MODERNA najmanj 14 dni in prejema prvega odmerka cepiva AstraZeneca najmanj 21 dni, pri čemer mora biti potrdilo izdano v državi članici Evropske unije ali državi članici schengenskega območja ali pri organizacijah oziroma pri posameznikih v tretjih državah, ki jih Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) prepoznata kot ustrezne in so objavljeni na spletni strani NLZOH.
 • Osebam, ki so že prebolele COVID, pri čemer morajo imeti potrdilo o pozitivnem rezultatu testa HAGT ali testa PCR, na SARS-CoV-2, ki je starejši od 21 dni, vendar ne starejši od 6 mesecev.
 • Osebam, ki so že prebolele COVID, pri čemer morajo imeti potrdilo zdravnika, da je oseba prebolela COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev.

POTRDILA O PREBOLELOSTI

Načinov, kako oseba dokazuje prebolelost COVID-19 je več:

 • Oseba lahko dokazuje, da je prebolela COVID-19 s pozitivnim izvidom PCR ali hitrega antigenskega testa, ki ga lahko pridobi tudi z uporabo spletnega portala zVem, kjer si izvid lahko natisne brezplačno.
  • zVEM je enotni sistem obveščanja o rezultatu testiranja COVID-19, kjer si lahko posameznik na portalu zVEM pod zavihkom eDokumenti preveri rezultate testiranja. Za uporabo je potrebno imeti digitalno potrdilo.
  • Portal zVEM nudi možnost uporabe tudi v angleškem jeziku. V tem primeru se potrdilo o rezultatu testiranja izpiše v angleškem jeziku.
  • Navodila za prijavo v portal zVEM: https://zvem.ezdrav.si/-/navodila-za-prijavo-v-portal-zvem
 • Kot dokazilo o pozitivnem testu se upošteva tudi kratko sporočilo (SMS), poslano s številke +38651285886, ki izkazuje pozitiven rezultat za osebo z začetnicami, ki ustrezajo začetnicam osebe.
 • Delodajalec lahko za svojega zaposlenega kot dokazilo upošteva tudi bolniški list, kjer je opredeljeno, da je bila oseba v izolaciji ali v primeru okužbe s COVID-19 na delovnem mestu poškodba pri delu in iz njega izhaja, da od začetka izolacije oziroma poškodbe pri delu ni minilo več kot šest mesecev.
 • V primeru, da oseba ni bila testirana in nima bolniškega lista pa mora to potrditi osebni zdravnik, ki ga je oseba kontaktirala v času, ko je zbolela za COVID-19. Obrazec potrdila je pripravilo Ministrstvo za zdravje in je na voljo na naši spletni strani in spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Obrazec se nahaja na povezavi: https://www.gov.si/novice/2021-02-12-potrdilo-za-osebe-ki-so-prebolele-covid-19/