Kaj bo na kranjskem krožniku?

Mestna občina Kranj je pod okriljem Zavoda za turizem in kulturo Kranj z letošnjim letom pristopila k projektu Evropska gastronomska regija 2021, ki ga skupaj z različnimi partnerji vodi Slovenska turistična organizacija. Projekt je izjemnega pomena za razvoj in promocijo nacionalne kulinarike in gastronomije, močno pa prispeva tudi k prepoznavnosti Slovenije v Evropi in svetu.

Zavod za turizem in kulturo Kranj si je zadal pet osrednjih vodil gastronomskega razvoja s poudarkom na trajnostni naravnanosti, in sicer povezovanje gastronomske ponudbe destinacije v celotni verigi, kamor so vključeni pridelovalci, ponudniki, trgovci pa vse do končnega potrošnika, domačinov in obiskovalcev. Promovirali bodo lokalno ponudbo in dogodke, vezane na gastronomijo. Hkrati bodo nadgrajevali obstoječo ponudbo z izobraževanjem, novimi produkti in doživetji. Pomemben del projekta je tudi ozaveščanje ponudnikov in potrošnikov o trajnostnih načelih, kot so pomen lokalne gastronomije in lokalne ponudbe, poudarek na lokalnih dobavnih verigah, povezovanje kmetijstva in turizma, zmanjševanje odpadne hrane in odpadkov v gostinskih obratih in v nastanitvenem sektorju, odgovorno uživanje hrane in ustvarjanju nove ponudbe. To naj bi prispevalo k razvoju takšne gastronomske ponudbe, ki bo privabljala tako domačine kot obiskovalce in turiste, zato se Kranju najverjetneje obetajo bolj odmevni kulinarični časi.

V tem letu se bo tako na krožnikih, če bodo le dopuščale epidemiološke razmere, ponujalo marsikaj kranjskega. Občani bodo lahko informacije o novostih na tem področju, možnostih sodelovanja, vabila z izzivi in na poskušnjo dobrot, ki jih ponuja destinacija Kranj, spremljali na spletnih straneh Zavoda za turizem in kulturo Kranj. Na voljo pa je že brošura Kranjsko na krožniku (Dobrote in okusi podeželja), v kateri ne manjka receptov s kranjskih koncev, niti zgodb o lokalnih pridelovalcih in gostinskih ponudnikih ter drugih nasvetov oziroma namigov.