Jutri pričetek cepljenja v Kranju

Slika: Pixabay.com

Jutri bodo v Kranju začeli s cepljenjem občanov, starejših od 80 let. Potekalo bo v dopoldanskem času v avli Mestne občine Kranj. V Mestni občini Kranj (MOK) je okoli 57 tisoč prebivalcev, cepljenje proti covidu-19 pa se bo izvajalo glede na prednostne kriterije (starost, kronične bolezni), ki jih je določilo Ministrstvo za zdravje RS v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, ter glede na količino prispelih odmerkov cepiva. Zaenkrat v Zdravstvenem domu Kranj še nimajo podatka o dostavi oziroma količini cepiva in tako ne morejo podati točne informacije, koliko ljudi bodo lahko jutri cepili, prav tako ne, kako se bo cepljenje izvajalo pozneje.

Vse prijavljene za cepljenje tako pozivajo, naj redno preverjajo elektronsko pošto ali bodo dosegljivi po telefonu, ob tem pa spremljajo lokalne medije ter spletno stran ZD Kranj in MOK, da bodo ob novih pošiljkah cepiva pravočasno obveščeni o novih terminih cepljenja.

Na cepljenje se je možno prijaviti na spletni strani Zdravstvenega doma Kranj (ZD) prek obrazca, tistim, ki se prek spleta ne morejo prijaviti, pa je na voljo telefonska številka 040 807 672 vsak delovni dan med 8. in 13. uro.

Prvi bodo za cepljenje na vrsti pokretni občani in občanke, starejši od 80 let, nato starejši od 60 let s kroničnimi boleznimi, za njimi pripadniki operativnih enot, ki delajo v najbolj tveganih razmerah (policisti, gasilci, vojska, člani civilne zaščite …), nato ostalo prebivalstvo.

Nepokretne občane, starejše od 80 let, ki živijo v domačem okolju, bodo cepili takoj, ko bo prispelo cepivo proizvajalca Moderne. To je po učinku povsem enakovredno cepivu proizvajalca Pfeizer, s katerim bodo cepili v avli MOK, je pa bolj primerno za teren zaradi lažjega transporta, medtem ko je treba Pfeizerjevo cepivo hraniti na izredno nizki temperaturi in čim bolj na miru (s čim manj tresljaji).

Da bi dosegli želeni učinek cepljenja, torej, da bi se širjenje okužb in obolevanje za covidom-19 ustavilo, bi se moralo cepiti vsaj 50 do 60 odstotkov vseh prebivalcev. To za MOK pomeni vsaj 30 tisoč ljudi.

Za skoraj popolno imunost sta sicer potrebni dve dozi cepljenja; prva naj bi zagotovila 50- do 60-odstotno zaščito, druga doza pa več kot 90-odstotno in naj bi prvi sledila po 21 dneh. Kljub temu naj bi tudi enkratno cepljenje zadostnega deleža prebivalstva zmanjšalo število okuženih oseb.