Jutri na pot z zimskimi pnevmatikami

Slika: Pixabay.com

Ko se boste jutri odpravljali na pot z avtom ne pozabite, da je že obvezna uporaba zimske opreme. Med zimsko opremo vsekakor spadajo ustrezne zimske pnevmatike ali letne pnevmatike v kombinaciji s snežnimi verigami. Da se izognete nevšečnostim zaradi neuporabe zimske opreme, mora vaš jekleni konjiček ustrezati naslednjim zahtevam:

  • nameščene morajo biti štiri zimske pnevmatike (M+S) z minimalno globino profila 3mm ali štiri letne pnevmatike z minimalno globino profila 3mm + snežne verige v priboru:
  • vse štiri pnevmatike morajo biti enake po velikosti, vrsti in zgradbi;
  • na isti osi morajo biti nameščene pnevmatike istega proizvajalca, profila, hitrostnega razreda in nosilnosti.

Zimske pnevmatike so lahko nižjega hitrostnega razreda, vendar največ za dva razreda, kot ga zahteva konstrukcijsko določena hitrost.

Pomembna je tudi starost pnevmatik, ki naj ne bi bila več kot šest let, pa čeprav imajo še vedno 3 ali 4 mm profila. Po zamenjavi pnevmatik moramo ustrezno poskrbeti tudi za shranjevanje. Pnevmatike morate najprej očistiti, odstraniti kamenčke in drugo nečistočo. Med skladiščenjem naj pnevmatike ne stojijo pokonci, pač pa jih položite eno na drugo, saj bo tako deformacija zaradi posedanja najmanjša. Pnevmatike hranite v temnem, ne pretoplem in suhem prostoru.