Jutri bodo učenci in dijaki sedli v šolske klopi

Slika: MO Kranj

Učenci se jutri vračajo v šolske klopi, tako da bo potrebna velika previdnost na cesti, saj so otroci pri ponovnem srečanju s sošolci še posebej razigrani, tudi na poti v šolo. V šolske klopi jutri prihaja 194.554 osnovnošolcev, med njimi tudi 20.797 prvošolk in prvošolcev, ki sodijo med najbolj ranljive udeležence v prometu, prepoznali pa jih bomo po rumenih ruticah. Letos obeležujemo 40 let od zakonske uvedbe rumene rutice, ki je obvezna za prvošolce in drugošolce.

Direktor Agencije za varnost prometa Jože Hribar pred prvim šolskim dnem poudarja: »Skoraj 20.800 učencev bo v četrtek šolsko pot prehodilo prvič, zanje je to povsem nova izkušnja, zato morajo vsi udeleženci v prometu poskrbeti, da bodo na teh poteh varni, ne le danes, temveč vse dni v letu. Starše in skrbnike naprošamo, naj poskrbijo, da bodo otroci dobro vidni, s svojim odgovornim ravnanjem v prometu naj bodo zgled, saj so dobre prometne izkušnje dragocena popotnica za vse življenje. Opozarjamo tudi na nujnost nošenja rumenih rutic za otroke prvih in drugih razredov osnovne šole, ki pomembno prispeva k varnosti otrok. Letos obeležujemo že štiri desetletja od zakonske uvedbe rumene rutice. Otroci na promet gledajo z drugačne perspektive, sploh mlajši ravnajo impulzivno, ne znajo dobro presoditi hitrosti bližajočih vozil, v prometu so nepredvidljivi. Vsi skupaj zato z največjo mero odgovornosti soustvarjajmo varnejše poti za vsakega otroka, vse dni v letu!«

Agencija za varnost prometa pred začetkom šolskega leta 2022/2023 na vse udeležence v prometu naslavlja poziv k največji stopnji pazljivosti pod skupnim imenovalcem Varno v šolo. Agencija vse voznike opozarja na štiri ključna sporočila: da je potrebno hitrost prilagoditi razmeram na cestah in spoštovati ustrezno varnostno razdaljo, da je pripetost izjemnega pomena za varno vožnjo vseh potnikov v vozilu in ključna za varnost otrok, da za volan vedno sedemo le trezni, voznike, kolesarje in pešce pa opozarjajo, da mobilni telefoni ne sodijo v promet. Agencija za varnost prometa poudarja pomen dobre prometne vzgoje otrok in odgovornost, ki jo imamo odrasli, da poskrbimo za njihovo varnost vse dni v letu, ne le na prvi šolski dan.