Jutri 8. februarja bo Prešernov smenj v Kranju

Prešernov smenj, ki bo potekal jutri  8. februarja odene Kranj v podobo 19. stoletja in obudi spomin na našega največjega pesnika dr. Franceta Prešerna, je ena najbolj prepoznavnih slovenskih prireditev ob kulturnem prazniku. Zaradi vremenske ujme, ko je na območju kranjske občine pihal zelo močan veter, je Gasilsko reševalna služba Kranj preventivno opravila ogled vseh ulic in trgov, kjer bo jutri potekala prireditev. Gasilci sporočajo, da so vsa prizorišča varna za obiskovalce. Posebej so preverili tudi ploščad pri Pungertu in statika ploščadi je v redu.

Dogodek bo goste popeljal Kranj  v čas Franceta Prešerna.  Iz programa kulturnega praznika v Kranju Slavnostno odprtje Prešernovega smenja bo ob 11. uri s slavnostnim nagovorom župana Mestne občine Kranj Matjaža Rakovca pred Prešernovim gledališčem Kranj.

Na ulicah Kranja se bodo predstavili številni rokodelski mojstri domače in umetnostne obrti, zadoneli bodo pevski zbori, recitiralo se bo Prešernove pesmi, zavrtele se bodo folklorne skupine, zaigrali bodo lajnarji in stari Kranj se bo z meščani v značilnih meščanskih opravah iz 19. stoletja vrnil v čas Franceta Prešerna.

Ob 12. uri bo minister za kulturo, ki opravlja tekoče posle, mag. Zoran Poznič v spremstvu župana Matjaža Rakovca položil venec k spomeniku na grob dr. Franceta Prešerna v Prešernovem gaju.
Dogajanje na Prešernovem smenju pa si bo ogledal tudi častni pokrovitelj dogodka, predsednik Republike Slovenije, gospod Borut Pahor. Kranjskemu županu se bo na sejmu pridružil predvidoma med 13.30 in 14. uro.

Ob 16.30 bomo v Galeriji Prešernovih nagrajencev sprejeli Prešernove nagrajence ter nagrajence Prešernovega sklada. Na ogled bo fotografska razstava Toneta Stojka »Portreti Prešernovih nagrajencev 2020«.

Srečanje se bo nadaljevalo ob 18. uri v Prešernovem gledališču, kjer bodo letošnje Prešernove nagrajence pozdravili in nagovorili kranjski župan Matjaž Rakovec, predsednica Upravnega odbora Prešernovega sklada Ira Ratej ter in minister za kulturo Republike Slovenije mag. Zoran Poznič. Sledil bo pogovor z nagrajenci, ki ga bo vodila publicistka in novinarka Patricija Maličev, Shod muz na kranjskem Parnasi pa bosta zaključila sprejem in druženje delavcev v kulturi ter ljubiteljev kulture.

Na dan slovenskega kulturnega praznika bo župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec gostil delegacije iz pobratenih mest.

To je prvič, da Kranj na Prešernov dan gosti pobratena mesta, kar je v podporo krepitvi kulturnega sodelovanja, ki ga predvideva kandidatura Evropske prestolnice kulture 2025.