Mlada ženska, sposobna, kreativna, ki že vrsto let izdeluje unikatne čudovite izdelke, odkrito prizna: »Zelo si želim biti samostojna, vendar me je strah, da bom naredila kakšno napako. Kaj, če ljudem moji izdelki ne bodo všeč?«. Ni imela poguma, ni imela moči, da bi storila odločilni korak k samostojnosti, kljub temu, da je bila že dve leti prijavljena na ZZZS. Potožila je tudi njena mama:« »Tako pridna je, vendar si nič ne upa. Skrbi me za njo. Ne vem, kako naj ji pomagam.«.

Težko je verjeti, kako pogosti so ljudje, ki se vsak dan bojujejo s svojimi demoni. Demoni, ki jih ovirajo v vsakodnevnih korakih.

Ste videli videoposnetek, ko oče stoji zjutraj pred ogledalom, skupaj s svojo hčerko in skupaj ponavljata pozitivne afirmacije? Afirmacije, ki se začnejo z »Jaz sem….«. To bi morali početi vsi – zase, za svoje otroke in s svojimi otroci. Besede »nizka samopodoba« se danes pojavljajo na vsakem koraku; prav tako nasveti, da je treba na tem delati. Toda kako? Kako otroku ali nekomu, ki ga imamo radi, pomagati, da bo razvil zdravo samopodobo?! Največkrat se nam niti sanja ne, kaj se dogaja v otroških glavah, saj tega ne povejo na glas. Strah jih je, kako bo to sprejeto; strah jih je, da zaradi tega ne bojo sprejeti; strah jih je, da ne zmorejo. Na vprašanje: » Kaj je narobe? Kako ti lahko pomagam?« največkrat ne dobimo odgovora. Pri nas je najpogostejši odgovor »Nič«. Izdaja ga drža telesa, izdaja ga mimika, izdajajo ga oči, besede pa  ostajajo neizrečene.

Mnogi najbolj pridni oz. najbolj tihi otroci, imajo najslabšo samopodobo. Ti otroci odrastejo, s seboj pa ves čas nosijo bremena, ki jih ovirajo. Najbolj jih je strah napak, kritike, poraza…  Brez tega pa tudi uspeha ni. Kdor nič ne tvega, ne bo ničesar dobil! Raje ne pomislim, kolikokrat sem slišala ta stavek. Pa vi? Vse vam je jasno – ja, tvegati je treba, a tik pred odločilnim korakom pridrvijo na plano strah, dvomi in sloviti stavek »kaj pa če,…«.

Obstaja veliko teorij, metod in tehnik, ki delujejo na prepričanju, da če v varnem okolju vse to poveš na glas, na ta način ozavestiš in sprostiš blokade, ki so vzrok za takšno počutje. Morda je prav zato ta korak, povedati in priznati na glas, najtežji.

Tega se zaveda tudi Emily Enveritas, po izobrazbi pedagoginja, a vedno najprej mama. Mama, ki bi danes naredila marsikaj drugače kot takrat, ko je bila mlada mama; mama, ki se je naučila, da nikoli ni prepozno za dober stik z našimi dragimi. Za to, da jih opogumimo, jim pokažemo, kako čudoviti in unikatni so. Svoje izkušnje in znanje je združila v igro. Igro, ki jo je poimenovala “Jaz sem”. Moj prvi preblisk je bil- aha, to je pa ta igra, ko si na čelo prilepiš listek z imenom in potem ugibaš, kdo si. No, to ni ta igra ?.

Igra Jaz sem, je igra, ki jo lahko igrajo vsi – otroci, odrasli, babice, dedki, sodelavci, prijatelji,… V igri so izzivi, vprašanja in različne naloge. Pri reševanju le-teh vam pomaga partner, tako kot v resničnem življenju, pa vam nagaja motilec. Za motivacijo se igra točkuje in kot vsaka druga igra, je tudi tu zmagovalec. Zmagovalec si prisluži nagrado ali pravico, ki jo predhodno določite. Lahko razlagam še naprej, vendar vam bom raje predstavila primer naloge,  s katero se boste srečali v igri:

  • Naštej, kaj vse znaš storiti ali kaj vse zmoreš?

Nato imaš 1 minuto časa, da našteješ kar največ pozitivnih stvari. Če uspeš povedati 10 stvari – dobiš 3 točke, za 20 naštetih stvari – 6 točk. Da si res motiviran, poskrbijo pravila igra, ki pravijo – če v 1 minute našteješ manj kot 5 stvari, izgubiš tri točke. Tudi najbolj tihi in zaprti posamezniki se bodo potrudili, da ne bodo izgubili točk. Kdo pa rad izgublja? In to še ni vse! Po pretečeni minuti, pridejo na vrsto soigralci, ki imajo prav tako možnost osvojiti dodatne točke. Kako? Z naštevanje vsega, kar ti nisi naštel. Da ni zmešnjave in pretiranega vpitja, naštevajo eden po eden po vrstnem redu. Tisti, ki našteje največ tvojih pozitivnih stvari, dobi dodatnih 5 točk.

Kako se vam zdi? V tako igro boste brez težav pritegnili kogarkoli. Tudi najbolj sramežljivi, tihi in nesigurni bodo našli motivacijo, da se izrazijo. Kolikokrat imate idejo, pa je ne upate povedati na glas? Pri tej igri boste to lahko storili, pa še nagrajeni boste. Saj veste, več glav več ve in prav lahko se zgodi, da se bo med igro zgodil pravi »brainstorming« in boste našli rešitve ali odgovore za nekaj, kar je bilo nerešljivo.

Kaj je torej igra Jaz sem?

  • Sestavljena je iz 60 kartic z različnimi nalogami. Pri nekaterih nalogah se riše, ponekod pleše, piše ali kaže s pantomimo.
  • Je igra, v kateri lahko zmagajo le, če vidijo vaše dobre lastnosti, sodelujejo pri uresničevanju vaših ciljev, postanejo bolj aktivni in posledično bolj uspešni.
  • Da je igrica bolj zanimiva, mora biti nekdo zmagovalec in imeti za to neko korist. Zato skozi igranje pridobivamo točke, kar aktivira aktivnost in ciljno naravnanost
  • In najpomembneje – daje rezultate. Za nakup in več informacij obiščite uradno stran igre Jaz sem ->
    Slika: Emily Enveritas

Nada Mulej je zapisala:
Če ste naveličani klasičnih iger kot sta Človek ne jezi se in Monopoly, če se želite bolje povezati s svojo družino in izboljšati spoznavanje ljudi, potem je ta nova igra naše kolegice NLP trenerke Emily Jaz sem kot naročena za vas.

Poseben čar igre so zanimive naloge, ki ob reševanju zbujajo prijetne občutke in odkrivajo skrite vire moči udeležencev ali pa jim pomagajo preokviriti nezaželeno. Igra spodbuja dobre občutke in stik z viri moči in sposobnostmi, zato izboljšuje tudi vzdušje v skupini in pri posamezniku. Z njo bomo veliko zvedeli o sebi in drugih in šli domov dobre volje, ne glede na to, ali smo zmagali ali ne. Raznovrstne naloge poskrbijo za pestrost med igranjem. Naloge so jasno opisane na posamezni karti, kjer je označeno tudi možno število točk, ki jih lahko dobite.

Igra je vizualno privlačna, ne zahteva posebnih pogojev in jo lahko igramo povsod, v prostem času in pri učenju socialnih veščin. Primerna je za družine, prijatelje, partnerje in kolektive.
Z njo se boste igraje učili, ne da bi to sploh vedeli.

Zanimiva, zabavna in samoraziskovalna igra, ki jo priporočam timom, vzgojiteljem, družinam in vsem nam. Jaz kar nisem mogla nehati igrati. ☺️.

Sicer pa je JAZ SEM igra, ki je novost v našem okolju, zabavna in kreativna, v naše odnose pa vnaša dobro voljo, dober občutek lastne vrednosti in boljše poznavanje drugih in sebe, zato jo priporočam kolektivom in posameznikom.


Če me vprašate, ali je igra dobra? Kaj dobra – odlična je ?

Igro sem za vas preizkusila Tjaša Gruden Trilar, skupaj s svojimi najdražjimi.