Izšel je Kranjski zbornik 2020

Slika: MO Kranj

Ni veliko mest na svetu, ki bi toliko pozornosti namenjale zapisom svoje zgodovine kot Mestna občina Kranj. V zadnjem mesecu leta se lahko pohvali s svežo izdajo Kranjskega zbornika. Publikacijo, ki letos praznuje šestdeset let, je v sodelovanju z uredniškim odborom soustvarilo 32 piscev. Likovni motiv na ščitnem ovitku je prispeval akademski slikar in grafik Zmago Puhar.                                                                              »Kranjski zbornik je svoje poslanstvo skozi 60 let opravil z odliko. Spremenila se je država in družbeni red, zbornik pa se je ohranil in služi namenu, to je zapisu zgodovine z izvorom v lokalnem okolju, ki sicer ne bi bila zabeležena nikjer in bi utonila v pozabo. Ta dragoceni dokument časa, verodostojni zgodovinski vir, bo svojo strokovno-poljudno tradicijo nadaljeval tudi v prihodnje,” je dejal župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec ob izidu zbornika.

Tokratni zbornik ponuja več kot tristo strani zanimivega branja, prvič je na voljo tudi v elektronski obliki. Poiščite ga lahko v Digitalni knjižnici Slovenije.

“Zaradi kakovostnih strokovnih člankov si je pridobil ugled prestižne publikacije, zato k sodelovanju ni težko pritegniti uglednih avtorjev. Tako je zdaj pred nami že 12. knjiga, ki bralcu na novo osvetljuje in dopolnjujejo podobo mesta v daljni in bližnji preteklosti,” je o Kranjskem zborniku zapisal predsednik uredniškega odbora Miha Mohor.

»Ena glavnih odlik Kranjskega zbornika je njegova pestrost. Živimo v času, ki je prelomen v več pogledih. Še donedavna je bila naša največja skrb okolje, zato je nedvomno zelo zanimiv članek, posvečen tej temi, saj poudarja kakovost naravnega prostora, v katerem živimo. Seveda pa so v Kranjskem zborniku že praviloma v središču pozornosti ljudje. Pa naj so se v Kranju rodili in živeli, ga obiskovali ali zanj ustvarjali,« pa o Kranjskem zborniku meni urednica mag. Barbara Ravnik.