Glavna tema slovenske politike je že nekaj časa nakup stavbe na Litijski, pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan in stranka SD. 

 

Kot je znano, je Tanja Fajon kot predsednica Socialnih demokratov predsedniku vlade sporočila, da naj Švarc Pipanovo razreši kot ministrico, kar pa do danes še ni naredil.

Švarc Pipanova je po enem od njunih sestankov sporočila, da je Golobu podala usten odstop, a tega pisno še ni naredila. Predsednik vlade Golob pa ji je dal nekaj tednov časa, da razišče “šlamastiko” okrog nakupa stavbe na Litijski, za katero je sicer prevzela le objektivno odgovornost.

V ponedeljek je bilo burno dogajanje tudi pri Socialnih demokratih, saj iščejo pot, kako rešiti strmoglavljenje podpore v javnosti prav zaradi vsega dogajanja na pravosodnem ministrstvu in spletk, v katere so se ujeli predvsem njihovi vidni člani.

A kljub vsem sporom, ki se med stranko in Švarc Pipanovo v zadnjih tednih vlečejo, je slednja pričakovala vabilo tako na konferenco kot tudi na sejo predsedstva stranke. Vabila na današnjo sejo Konference SD, čeprav sem njena članica, nisem prejela. Tako kot ne vabila na sejo predsedstva, čeprav sem prav tako njegova članica, je zapisala na družbeno omrežje in dodala, da vodstvo stranke z njo ne komunicira ničesar že dva tedna.

Verjamem v socialno demokracijo, ne verjamem pa več v njeno spoštovanje znotraj – vodstva – stranke SD.
Pripravljena sem bila sodelovati pri prečiščenju stranke, pri njenem preporodu, opozarjala, da tako ne gre več naprej, vodstvo pozivala k samorefleksiji in internemu očiščenju spornih praks.
A vabila na današnjo sejo Konference SD, čeprav sem njena članica, nisem prejela. Tako kot ne vabila na sejo predsedstva, čeprav sem prav tako njegova članica. Vodstvo stranke z menoj že dva tedna ne komunicira ničesar.
Z izključevanjem se stranke SD ne da rešiti. Tisti, ki v socialno demokracijo verjamejo in jo tudi živijo, zaslužijo več.
Hvala za rože in srečno SD!

Švarc Pipanova naj bi po poročanju N1 včeraj izstopila iz stranke, izstopno izjavo pa naj bi že poslala na sedež stranke. Prav tako naj bi na včerajšnji konferenci Socialni demokrati prejeli formalni predlog njene izključitve. Začel bi se dolgotrajni postopek, a je z izstopno izjavo postal brezpredmeten.

So pa Socialni demokrati včeraj sprejeli dve pomembni odločitvi. Po odstopu Klemna Žiberta je položaj glavnega tajnika SD začasno prevzel Matevž Frangež.

Prav tako so se odločili, da bo imela SD spomladi volilni in ne zgolj statutarni kongres. Po besedah Fajonove naj bi kongres predvidoma izpeljali 13. aprila. Tako bi stranka utegnila še pred prihajajočimi volitvami v Evropski parlament dobiti novo vodstvo.

Spletno uredništvo