Intervju: Pogovor s prvo slovensko hokejsko sodnico, ki bo sodila na OI

Natanko en mesec pred začetkom Olimpijskih iger, smo se pogovarjali s prvo žensko sodnico iz Slovenije, ki bo sodila na Olimpijskih igrah. Nataša Pagon, nekoč odlična hokejistka, danes pa ženska, ki se prebija v sam hokejski sodniški vrh.

Nataša bili ste igralka hokeja in to ena najboljših, kako to, da ste se odločili, da greste med sodnike?

Bistven razlog je bil ta, da so na žalost treningi postajali vedno redkejši. Napredka tako ni bilo več, da pa bi še vedno ostala vpeta v ta hokej, sem takrat poklicala našega predsednika g. Viktorja Trilarja in ga prosila, če se lahko pridružim sodniški organizaciji.

Sodili ste že veliko tekem , a vaš izziv je bil, da bi bili tudi v vlogi glavnega sodnika?

Res je. Sodila sem že veliko tekem, številka se giblje okoli 400 tekem. Trenutno sodim na liniji, tako da o vlogi glavnega sodnika še ne razmišljam. Mogoče bo to tema za v prihodnje.

Slika: Nataša Pagon
Ni vas strah, pa če sodite mlajšim ali starejšim. Je to težko?

Ne. Vsaka tekma je tekma zase, pa naj bo to tekma mlajših kategorij ali pa tekma članov.

Kdo je vaš vzornik med sodniki, kajti tudi igralci imajo ponavadi nekoga, po katerem se zgledujejo?

Kakšnega posebnega vzornika nimam.

Kje ste do sedaj že sodili in katera tekma je bila za vas najtežja?
Slika: Nataša Pagon

Začela sem v Sloveniji s sojenjem v mlajših kategorijah do 12 in 14 let, nato so prišle na vrsto tekme članic in tekme kadetov. Že prvo sezono sem odšla na svetovno prvenstvo članic (Španija- divizija IIB), nato je sledila divizija IB, finale EWCC (European Women’s Champions Cup), Univerzijada, kjer sem sodila tekmo za prvo mesto. Ravno tako sem sodila finalno tekmo v Ameriki na svetovnem prvenstvu do 18 let in zadnji 2 sezoni še svetovno prvenstvo članic (pred prejšnjo sezono v Kanadi, lansko sezono v Ameriki, kjer sem sodila tudi tekmo za prvo mesto med ekipama USA in CAN). Poleg prvenstev sem sodila oziroma še sodim v ligi EBEL(Erstebank eishockey liga) in AHL(Alps hockey liga), ter v domačem državnem prvenstvu.

Je morda vaš cilj, da bi enkrat sodili tudi pravi moški derbi?

Mislim, da je tu isto kot pri igralcih. Vsi bi radi pač igrali z najboljšimi igralci na svetu, mi bi radi sodili najboljšim igralcem. Jaz sem imela srečo, da sem 3 leta nazaj imela čast soditi tako imenovani »Winter clasic« derbi med Olimpijo in Jesenicami na Kongresnem trgu v Ljubljani. To je bila zame neprecenljiva izkušnja.

Vam pri sojenju morda pomaga to, da ste bili nekoč odlična igralka in ste na lastni koži tudi občutili kakšno sodniško napako?

Lahko bi rekla, da pomaga lažje razumeti igro oziroma pomaga predvidevati določene situacije, na katere kot sodnik nisi toliko pozoren.

Kaj pričakujete od Olimpijskih iger?

Predvsem pričakujem eno nepozabno izkušnjo. Že to, da sem del OI je zame velika čast in priznanje mojemu delu. Moram se pa tu zahvaliti tudi vodstvu in vsem članom DSSHL, ki so mi s svojim znanjem pomagali in me pri vsem tem tudi podpirali.

Boste pripravljeni na pogovor z nami tudi po OI, saj boste po tem prva dama iz Slovenije, ki je sodila na OI?

V veliko veselje in čast mi bo.