[INTERVJU] Jure Ferjan o novi zgodbi SDS v Tržiču, lokalnih volitvah in svoji politični poti: “Želim si sodelovanja in da so dobri predlogi slišani in udejanjeni”

“Slovenska demokratska stranka (SDS) se v Tržiču na lokalne volitve podaja s prenovljeno in pomlajeno ekipo, veliko energije in usmerjenostjo v prihodnost,” poudarja predsednik OO SDS Tržič in nosilec liste SDS v Tržiču Jure Ferjan, ki je izpostavil, da Občina Tržič potrebuje aktivne svetnike ne glede na politično opredeljenost.

25-letni Tržičan Jure Ferjan je po izobrazbi diplomirani ekonomist (UN), od začetka projekta Nova24TV pa eden izmed vidnejših obrazov nove televizije oz. “Prvi v službi resnice”, kjer ga lahko spremljamo vsak petek ob 20.10 v oddaji Objektiv. Jure Ferjan je pred prihajajočimi lokalnimi volitvami, ki bodo v nedeljo, 18. novembra 2018, za spletni portal Gorenjski utrip (www.gorenjski-utrip.si) spregovoril o spremembah oz. novi zgodbi Slovenske demokratske stranke v Tržiču, izvedeli pa boste marsikaj o njegovi politični poti kot tudi zasebnem življenju.

1.) Junija 2015 ste pri svojih 22 letih, kot najmlajši predsednik kateregakoli občinskega odbora Slovenske demokratske stranke, prevzeli vodenje Občinskega odbora SDS Tržič. Sedaj ste že krepko v drugi polovici svojega prvega štiriletnega mandata. Kakšni so vaši vtisi, boste z delom v stranki nadaljevali?

Za nami so dinamična 3 leta, pravzaprav v vseh pomenih tega pridevnika, ko smo z vztrajanjem in trdim delom uspeli konsolidirati stanje oz. stranko v Tržiču. Vesel sem, da se je že po dobrih dveh letih izkazalo, da so ponovno postali aktivni tudi tisti, ki so se pred časom, zaradi osebnih ali drugih razlogov, nekoliko umaknili. Nov veter, ki je zapihal v SDS v Tržiču že kaže pozitivne rezultate. Zagotovo je bil prelomni trenutek, ki je pokazal, da se stvari lotevamo drugače, odločna in odlična kampanja za volitve v Državni zbor RS.

Novo motivacijo mi dajejo zlasti mladi, ki so se aktivno vključili v stranko in že sooblikujejo njeno delovanje v našem kraju. To je potencial za prihodnost, ne le stranke, temveč Tržiča. Moj cilj je bil že na začetku, ko sem prevzel vodenje stranke, prebuditev članstva in pridobitev novih moči. Danes lahko zatrdim, da nam je, ne le meni, ampak celotnemu vodstvu v Tržiču uspelo. Pokazatelj, da delamo dobro je poleg zadnjega volilnega rezultata tudi naraščanje udeležbe na naših dogodkih (izleti, pogovorni večeri, konference).

Seveda, z delom nameravam nadaljevati, veliko je še za postoriti, predvsem pa je pomembno, da lahko svoje ideje tudi uresničimo, kot tudi pridobimo pomembne izkušnje za prihodnost. Prihajajoče lokalne volitve so zato še toliko bolj pomembne.

2.) V nedeljo, 18. novembra 2018, bodo potekale lokalne volitve, na katerih, kot ste zapisali na vašem uradnem Facebook profilu, nastopate s “prenovljeno in pomlajeno” listo in brez kandidata za župana. Kakšna so pričakovanja?

V Tržiču smo SDS listo sestavili tako, da je usmerjena v prihodnost. Na njej je veliko novih moči stranke, tako mladih kot simpatizerjev, ki so se opogumili in postali člani. Nikakor nismo pozabili na članice in člane, ki so že od samega začetka s srcem z nami in so s svojo prisotnostjo na listi dali težo prenovljeni in pomlajeni ekipi SDS Tržič.

Glede naših pričakovanj … Niso pomembna. Štejejo dejanja in zatem rezultati, zato so pomembna pričakovanja Tržičank in Tržičanov, ki v rokah držijo škarje in platno. Verjamem, da bodo odločili pravilno. Osebno pa si želim, da bi Občina Tržič dobila čim več aktivnih svetnikov, ne glede na politično opredeljenost oz. barvo oz. predpostavko. To pa je tudi tisto, kar vam lista SDS pod številko 1 ponuja – aktivne svetnike, ki bodo delali v dobro občanov in kraja.

3.) Na volitvah v Državni zbor RS, ki so potekale 3. junija letos, ste v Tržiču s 1.790 glasovi oz. 26,91 % prepričljivo zmagali, a v obstoječem volilnem sistemu ostali zunaj slovenskega hrama demokracije. Kako to, da se niste odločili za kandidaturo za župana Občine Tržič?

Res je, da je popotnica, ki jo ima SDS v Tržiču po lepi zmagi junija na parlamentarnih volitvah, dobra. Res pa je tudi, da so vsake volitve zgodba zase, zlasti lokalne volitve, ki nekako še najbolj vplivajo na življenje občank in občanov, posledično je tudi daleč največ različnih kandidatk in kandidatov, ki se potegujejo za mesta v občinskem svetu in posameznih krajevnih svetih.

O letošnji kandidaturi za župana sem intenzivno razmišljal, si vzel nekaj mesecev časa in se zatem odločil. Prevladalo je dejstvo, da potrebujem izkušnje v lokalnem okolju, predvsem o delu in delovanju Občinske uprave. Lokalni nivo je zelo specifičen in se bistveno razlikuje od nacionalnega, tako po pristojnostih kot načinu dela. Verjamem, da lahko pri svojih 25 letih v prihodnjih 4 letih naredim veliko kot aktiven svetnik, pridobim potrebne izkušnje, potem pa bo čas za odločitev o nadaljnjih korakih.

4.) Boste v SDS podprli koga od šestih kandidatov za župana Občine Tržič?

Ne. SDS na teh volitvah nastopa brez kandidata za župana, prav tako pa nismo podprli nobenega županskega kandidata. Ob tem naše člane in simpatizerje, kot tudi vse Tržičanke in Tržičane vabim, naj gredo na volitve in odločajo o svoji prihodnosti. Več ljudi bo glasovalo, bolje je za Tržič. Moč demokracije je namreč v vsakem glasu. Tudi na področju volilne udeležbe in zaupanja v politiko nas čaka veliko dela.

Izbire je veliko tudi pri strankah oz. listah, kjer je na voljo 12 kandidatnih list. Vabim vas, da obkrožite listo SDS, da obkrožite številko 1. Glas za SDS je glas za prihodnost Tržiča.

5.) Torej, ste s prenovitvijo in pomladitvijo stranke SDS v Tržiču misili resno. In če se stvari lotevate postopno, po korakih, ali to pomeni, da boste kandidirali čez 4 leta? Torej leta 2022.

V 4 letih se po navadi zgodi veliko stvari … Seveda, lahko, da tudi ne, a odgovor na vaše vprašanje se skriva ravno v prihodnjih 4 letih, kako bodo Tržičanke in Tržičani zadovoljni z mojim delom, če bom izvoljen za občinskega svetnika. Po drugi strani pa bom tudi sam videl, ali je to tisto, v čemer sem lahko najboljši in lahko tako največ naredim za svoj kraj in za ljudi. Želja po sooblikovanju boljšega Tržiča je že dolgo časa globoko v meni. Potrdil se bom, da bodo v prihodnjih letih vidni tudi rezultati.

6.) Vrniva se k prihajajočim lokalnim volitvam. Kakšen je program Slovenske demokratske stranke v Tržiču? Kakšne obljube, kakšne zaveze dajete Tržičanom in Tržičankam?

Na volitve gremo s sloganom “Zate, Občina Tržič”. Naš program so želje in konstruktivni predlogi Tržičank in Tržičanov, da bo vsakdan, da bo življenje v Tržiču varno, urejeno in lepo. Naši ključni vsebinski poudarki pa so osredotočeni na: (1) družinam prijazno politiko (500 EUR ob rojstvu vsakega otroka, več občinskih stanovanj in nižje najemnine za mlade družine, nagrade za tržiške zlate maturante in diplomante). (2) Da bo v Tržiču tudi starost varna in lepa (izvajanje in sofinanciranje pomoči na domu, zdravstvena oskrba dostopna vsem). (3) Potencial v podjetništvo (manj birokracije, ugodni krediti in posluh občine). Seveda ob tem ne smemo pozabiti na sanacijo in redno vzdrževanje občinskih cest in druge infrastrukture, ohranjanja čistega okolja, finančne pomoči našim vrhunskim športnikom in ohranitev ter razvoj naše bogate kulturne dediščine … Pred nami je vsekakor veliko dela, veliko izzivov.

Zavzemali se bomo, da se v odločanje vključi vse deležnike družbe. Kako Tržičanke in Tržičani znamo stopiti skupaj se je pokazalo ob zadnji naravni katastrofi, po uničujoči ujmi ob koncu meseca oktobra, predvsem pa, kako pomembni so gasilci, policija, civilna zaščita in številni prostovoljci, ki so tako ali drugače pristopili na pomoč. Vedno nam priskočijo na pomoč, ko jo potrebujemo, prav je, da ima tudi občina vedno posluh za njih in v SDS bomo vedno imeli posluh do njihovih želja in predlogov.

7.) Spregovoriva še o državni politiki, ki jo verjetno, že po službeni plati, podrobno spremljate vsak dan. Kakšno Slovenijo lahko državljani in državljanke pričakujemo pod vlado Marjana Šarca?

Dogajanje na domačem političnem parketu in slovenski družbi nasploh aktivno spremljam že dolgo časa, seveda še toliko bolj v sklopu svoje oddaje Objektiv in oblikovanja dnevno informativnega programa na Nova24TV. V Sloveniji je stanje, predvsem gospodarsko, iz vlade v vlado slabše. Res pa je, da je morda trenutno, zaradi gospodarske rasti, ki je posledica ugodne mednarodne gospodarske klime in izvoza, občutek drugačen. Zaskrbljujoč je zlasti odnos do gospodarstva in podjetništva, kjer vlada Marjana Šarca očitno vidi t. i. molzno kravo za vzdrževanje prevelike javne potrošnje. Potem so tukaj (pre)dolge čakalne vrste v zdravstvu, korupcija, pretirana birokracija na vseh področjih, prevelika obdavčitev dela – razlika med bruto bruto in neto plačo … Vlada še vedno ni sprejela nobenega konkretnega ukrepa, še samega programa dela vlade ne, medtem pa uspešni, svetovno znani, podjetniki odhajajo v tujino. Iz vidika medijev, pa je zaskrbljujoč tudi odnos do javnosti, kjer po sejah vlade dostikrat sploh ni novinarske konference. Priča smo tudi že prvim razprtijam znotraj 6 koalicijskih strank, a lepilo oblasti je očitno dovolj močno.

Osebno sem sicer mnenja, da je nekaj časa še potrebno počakati, da bomo lahko dali še bolj konkretno oceno, vendar glede na videno žal ne morem biti optimist. Ob tem bi dodal, da upam in verjamem, da bomo na lokalnem nivoju, ki ni tako ideološko obarvan, vsaj v Tržiču sposobni stopiti naprej in ne glede na politično ozadje delovati v dobro našega kraja, skupaj. Vsak, ki bo v Občinski svet izvoljen se mora zavedati, da je občinski svetnik vseh Tržičank in Tržičanov.

8.) Zaupajte nam, kakšni so sedaj, ko je minilo nekaj mesecev, vtisi iz vaše kampanje v Državni zbor RS? Med drugim ste močno prehiteli večnega ministra Karla Erjavca iz DeSUS (394 glasov oz. 5,92 %), kot tudi takrat aktualno poslanko vladajoče SMC Andrejo Potočnik (570 glasov oz. 8,57 %), medtem ko je Edvard Paulič iz LMŠ (1.022 glasov oz. 15,36 %), ki je prejel 768 glasov oz. 11,55 odstotnih točk manj od vas, postal poslanec.

Strinjam se, da je po nekaj časa mogoče bolj mirno in preudarno pogledati na stvari. Rezultati so jasni, prav tako je volilni sistem takšen kot je. O pravičnosti verjetno dovolj povedo podatki, ki ste jih navedli v vprašanju, vendar takšna so “pravila” pri državnozborskih volitvah.

Hvaležen sem stranki za priložnost za kandidaturo, skozi katero sem se veliko naučil in mi bo vedno ostala v lepem spominu, ne glede na nekoliko grenak priokus po dokončni razglasitvi rezultatov. Ko smo v našem štabu v Tržiču spremljali rezultate sem bil namreč do 94 % vseh preštetih glasov uvrščen v Državni zbor RS, a na koncu se je razpletlo kot se je. Skozi kampanjo smo aktivirali veliko mladih in hkrati dokazali, da nam ni vseeno v kakšni Sloveniji, v kakšnem Tržiču živimo in z delom bomo nadaljevali. V politiki sta vztrajnost in trdna volja, poleg jasnih vrednot in stališč, ključnega pomena.

Ob tej priložnosti gre zahvala vsem, ki so kakorkoli pripomogli k tej zgodbi, še posebej ožji ekipi, ki je skozi celotno kampanjo, od jutra do mraka, z mano preživela na terenu in mi pomagala predstaviti se Tržičankam in Tržičanom. To je tudi ekipa SDS Tržič, ki je na listi za Občinski svet Občine Tržič pod številko 1.

9.) Za konec najinega pogovora stopiva še malo v vašo zasebnost. Kam usmerjate svojo pozornost v prostem času, v zasebnem življenju?

To bo najbolj enostaven odgovor od vseh vprašanj do sedaj. Priznam, da se trenutno vse vrti okrog moje drage Karmen, s katero konec marca prihodnje leto pričakujeva sina. Oba se neizmerno veseliva! Sva tudi malo panična okrog nosečniških zadev, ki jih kot bodoča mlada starša skupaj premagujeva. Lahko rečem, da sem preprosto srečen in z navdušenjem čakam novo poglavje v mojem življenju, nove izzive, ki jih bom kot ati deležen.

10.) Iskrene čestitke! Pred vami je torej najlepše obdobje v življenju … Skleniva najin pogovor z zaključno mislijo ob prihajajočih lokalnih volitvah. Kaj si v prihodnjih 4 letih želite za vaš kraj, za vaš Tržič?

V svetniški skupini SDS si bomo prizadevali za razvit in gospodarsko uspešen Tržič, ki bo občankam in občanom, ki bo družinam, mladim in starejšim prijazna občina. V to bo usmerjeno tudi naše delo in projekti. Želim si političnega sodelovanja in da so dobri predlogi slišani in udejanjeni. Verjamem, da lahko skupaj naredimo Tržič (še) boljši. Potenciala je ogromno.