Hokej: IHL in AHL liga sta v polnem zagonu

Nogometni rezultat v Kranju na prvi hokejski tekmi lige IHL

V soboto, 16.septembra, se je začelo tekmovanje v novi hokejski ligi (IHL), v kateri sodeluje deset moštev. Pet moštev je iz Slovenije – HK Playboy Slavija, HK ECE Celje, HK Triglav, HK MK Bled, HDK Maribor, tri moštva iz Hrvaške – KHL Medveščak, KHL Mladost, KHL Zagreb in dve iz Srbije– SKHL Crvena zvezda, HK Vojvodina. Moštva bodo igrala v enotni skupini po tri-krožnem sistemu. Vsako moštvo bo igralo prvo po sistemu – doma in na tujem. Razpored tekmovanja v tretjem delu pa se bo opravil po uvrstitvah po dveh krogih. V končnico tekmovanja se bo uvrstilo osem najboljših ekip, ki bodo odigrale tekme četrtfinala, polfinala in finala, tako da bo konec tekmovanja v mesecu aprilu.

Poleg lige IHL pa bo vzporedno potekalo tudi tekmovanje v državnem članskem prvenstvu, v katerem nastopajo HDD SIJ Acroni Jesenice, HK SŽ Olimpija, HK Playboy Slavija, HK ECE Celje, HK Triglav, HK MK Bled in HDK Maribor. Medsebojne tekme v ligi AHL in IHL bodo štele kot tekme državnega prvenstva. V 1. krogu novoustanovljene lige IHL so se  srečali HK Playboy Slavija : HK Vojvodina – 6:2, HK ECE Celje : KHL Zagreb – 8:4, KHL Medveščak : KHL Mladost – 3:1, HK Triglav : SKHL Crvena zvezda – 1:0 (0:0. 1:0, 0:0).  Edini zadetek za Kranjčane je v 24 minuti po odlično izpeljanem napadu in na podajo Blaža Škrjanca in Anžeta Terlikarja, dosegel Žan Zupan. Naslednjo tekmo 2. kroga bodo Kranjčani odigrali že v sredo, ko bodo v ledeni dvorani Zlato polje gostili hokejiste zagrebške KHL Mladosti. Tekma se bo začela ob 18.00 uri.


V sredo pa so hokejisti že začeli s tekmovanjem v hokejski ligi AHL.

V 1. krogu so hokejisti HDD SIJ Acroni Jesenice v domači športni dvorani Podmežakla gostili hokejiste italijanskega Migross Supermercati Asiago Hockey. Začeli so odlično in s zadetki Žana Jezovška. Mihe Brusa in Luke Kalana povedli po 26 minutah igre s 3:0. Sledil je popolni preobrat in v 54. minuti so Italijani izenačili, v podaljški pa nato zadeli za zmago 3:4 (1:0, 2:2, 0:1, 0:1). Na domačem ledu pa so poraz doživeli tudi hokejisti HK SŽ Olimpije, ki jih je  z 0:2, 0:1, 0:1, 0:0) premagal aktualni prvak Ritten. V 2. krogu sta oba predstavnika v ligi AHL gostovala. Hokejisti HDD SIJ Acroni Jesenice so gostovali v Dornbirnu in domače moštvo EC Bregenzerwald premagali s 3:0 (0:2, 0:1,0:0). Dva zadetka je dosegel Markus Pispanen, enega pa Miha Logar. Hokejisti HK SŽ Olimpoija so gostovali v Kitzbuhlu, kjer so jih hokejisti EC Die Adler Stadtwerkwe Kitzbuhel premagali s 5:0. Na tekmovalni lestvici je HDD SIJ Acroni Jesenice na četrtem mestu s 4. točkami, hokejisti HK SŽ Olimpije pa so zadnji brez osvojene točke.

Zanimivo pa je dejstvo, da so hokejisti iz Ljubljane v pretekli sezoni igrali v ligi EBEL in o ligi AHL govorili, da je liga AHL drugorazredna liga, a glej ga zlomka ob pogledu na lestvico, na kateri so Jeseničani na četrtem mestu, Ljubljančani pa tako kot v ligi EBEL na zadnjem.

Jože Marinček