Policijska helikopterska posadka je z dežurno GRZS ekipo ta vikend iz gora in nedostopnih terenov v devetih reševanjih zaradi različnih vzrokov prepeljala 11 oseb. Štiri reševanja so bila opravljena v soboto, pet včeraj. Zanje reševanje je bilo včeraj na Razorju opravljeno v temi.

Intervencije so potekale na Stolu, Lokavcu v Ajdovščini, na Črni prsti, Triglavskih jezerih, Škrlatici, Skuti, Studorskem prevalu in Razorju.

Na Stolu je policijski helikopter z GRSZ ekipo reševal dvakrat. Enkrat zaradi poškodbe noge, drugič zaradi onemoglosti. V Lokavcu se je moški poškodoval pri podiranju drevesa. Na Črni prsti si je pohodnica pri zdrsu poškodovala nogo. Z območja Triglavskih jezer je bil rešen obolel otrok. Z očetom je bil prepeljal v dolino. V južnem razu Škrlatice je padajoča skala poškodovala alpinistko. Ekipa je z gore prepeljala tudi nepoškodovanega soplezalca. Na Skuti je ostal onemogel in zaplezan Francoski pohodnik. Na Studorskem prevalu in območju Razorja pa sta bili rešeni onemogli pohodnici, obe nepripravljeni za dolg pohod.

Reševanje na Razorju, s čimer se je zaključil zahteven reševalni vikend, je potekalo v temi. Šest rešenih je bilo Slovencev, ostali (po eden) pa so bili državljani Poljske, Nizozemske, Savdske Arabije, Francije in Izraela.

Raznovrstnost vzrokov kaže na zahtevnost slovenskih gora in nevarnosti, ki so jim izpostavljeni pohodniki in alpinisti. Pri pohodnikih gre še vedno najpogosteje za padce, zdrse, onemoglost in bolezenska stanja – vse to pogosto v kombinaciji slabšo telesno pripravljenostjo, utrujenostjo in neustrezno pripravo na turo; pri alpinistih pa za padajoče kamenje in odlome skal.

Situacija v gorah se s spremembo vremena že spreminja, spremembe pa bodo sčasoma tudi vse bolj intenzivne. Temperature so že nižje, tla so dlje časa vlažna, hitreje je tema. Prilagodite se in pazite nase.

Spletno uredništvo
Vir: PU Kranj