V zadnjih 24 urah je bilo na interventni številki policije 113 zabeleženih 1.703 klicev. Med 639 interventnimi dogodki so policisti med drugim obravnavali 146 prometnih nesreč, 46 kršitev javnega reda in miru ter 103 kazniva dejanja.

V 127 prometnih nesrečah je nastala le premoženjska škoda, v 13 nesrečah so bili udeleženci lažje, v 5 nesrečah huje telesno poškodovani, v 1 prometni nesreči pa so 3 osebe umrle. Zaradi storitve hujših prekrškov v cestnem prometu so 6 voznikom zasegli vozilo, zaradi vožnje pod vplivom alkohola pa so pridržali 2 voznika na območju PU Maribor in PU Celje.

 

Ob 4.59 je na avtocesti Pesnica–Šentilj, občina Pesnica, osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom iz vozila rešili poškodovano osebo, odklopili akumulator in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Reševalci NMP Maribor so poškodovano osebo prepeljali v UKC Maribor.

Ob 6.56 sta v naselju Podgora v občini Šmartno ob Paki trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci PGD in PGE Velenje so zavarovali kraj dogodka, sanirali cestišče, odklopili akumulator ter nudili pomoč reševalcem. Reševalci NMP Velenje so oskrbeli poškodovano osebo ter jo prepeljali v SB Celje.

Ob 7.27 sta na regionalni cesti Ljubljana–Litija v naselju Beričevo, občina Dol pri Ljubljani, trčila kombinirano in osebno vozilo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem RP UKC Ljubljana pri oskrbi poškodovanih, odklopili akumulatorja na vozilih ter nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Tri poškodovane osebe so bile prepeljane v UKC Ljubljana.

Ob 10.34 sta v naselju Meža, občina Dravograd, trčila tovorno in kombinirano vozilo. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in vozili odstranili s cestišča. Poškodovano osebo so reševalci ZRCK Ravne na Koroškem prepeljali v SB Slovenj Gradec.

Ob 13.21 sta v naselju Pristova v občini Dobrna trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, sanirali cestišče ter nudili pomoč poškodovanemu do prihoda reševalcev NMP Celje. Poškodovanega so na kraju oskrbeli ter prepeljali v SB Celje.

Ob 14.49 je na Bistriški cesti v Poljčanah voznik z osebnim vozilom trčil v stavbo. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so odklopili akumulator ter nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Reševalci NMP Slovenska Bistrica so poškodovano osebo prepeljali v UKC Maribor.

Ob 15.34 sta na južni ljubljanski obvoznici za izvozom Ljubljana jug v smeri Rudnika, občina Ljubljana, trčili tovorni vozili, osebni vozili in osebno vozilo s priklopnikom, osebno vozilo in tovorno vozilo sta pri tem zagorela. Na avtocesti A1, med razcepoma Malence in Kozarje (pri izvozu Ljubljana-Jug ) v smeri proti Kozarjem zgodila prometna nesreča s smrtnim izidom. 56 letni voznik tovornega vozila je vozil po desnem prometnem pasu južne ljubljanske obvoznice v smeri proti razcepu Kozarje in pred izvozom Ljubljana – Jug trčil v osebni avtomobil pred njim, ki se je ustavil v koloni vozil in v katerem je bila domnevno 55 letna voznica (voznica je v požaru ostala ujeta v vozilu, po pogasitvi požara je bilo v vozilu zoglenelo truplo). Osebno vozilo je po trčenju potisnilo naprej v drugo osebno vozilo ustavljeno pred njim, v katerem sta bila 72 letni voznik in 72 letna sopotnica, obe vozili pa je nato potisnilo še tovorno vozilo, ki bilo ustavljeno pred njimi. V trčenju so zaradi posledic prometne nesreče 55 letna voznica osebnega vozila in 72 letni voznik ter sopotnica v osebnem vozilu umrli na kraju nesreče.  Gasilci GB Ljubljana in PGD Barje so zavarovali kraj dogodka in požar pogasili. V nesreči so preminule tri osebe, ena poškodovana pa je bila prepeljana v UKC Ljubljana. S strani GZL je bila aktivirana tudi psihološka pomoč.

Ob 19.28 se je na cesti Hum–Kojsko v občini Brda pri padcu z motornim kolesom poškodoval motorist. Gasilci GE JZ GRD Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč poškodovanemu motoristu do prihoda reševalcev NMP Nova Gorica in nevtralizirali razlite motorne tekočine.

Ob 22.49 sta na primorski avtocesti med Vrhniko in Logatcem, občina Vrhnika, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Stara Vrhnika in PGD Dolnji Logatec so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle tekočine in osvetljevali kraj dogodka. V dogodku so bile lažje poškodovane tri osebe.

Ob 22.56 je na dolenjski avtocesti med izvozom Mirna Peč in Trebnje – vzhod, občina Mirna Peč, osebno vozilo zapeljalo s cestišča na brežino. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali in osvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator ter nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Reševalci NMP Novo mesto so voznika so na kraju pregledali in oskrbeli. Delavci DARS-a so poskrbeli za ureditev prometne signalizacije.

Zaradi kršitve javnega reda in miru so opravili 38 intervencij na javnem kraju, 8 pa v zasebnih prostorih. 3 kršitelje na območju PU Ljubljana, PU Celje in PU Koper, ki so kljub opozorilu nadaljevali s prekrškom, so pridržali. Da bi zaščitili žrtve nasilja v družini, so 3 osebam na območju PU Ljubljana, PU Celje in PU Nova Gorica izrekli ukrep prepovedi približevanja.

Med kaznivimi dejanji so zabeležili 57 tatvin, 18 vlomov, 13 poškodovanj tuje stvari, 5 nasilij v družini, 4 grožnje, 3 povzročitve telesnih poškodb, 2 ropa ter 1 ponarejanje denarja.

V zadnjih 24 urah je bilo obravnavanih 295 oseb zaradi nezakonitega vstopa na meji z Republiko Hrvaško in sicer 263 na območju PU Novo mesto, 31 na območju PU Koper, 1 na območju PU Ljubljana. Med njimi smo obravnavali največ državljanov Afganistana (148), Maroka (71), Pakistana (16).

Spletno uredništvo