Gorenjski gasilci z novim vadbenim poligonom

Slika: Občina Jesenice

Gasilska zveza Jesenice, Gasilska zveza Slovenije in Občina Jesenice so včeraj na območju Zgornjega Plavža, med Splošno bolnišnico Jesenice in naseljem Hrušica odprle regijski gasilski poligon. Gre za prvi regijski poligon na Gorenjskem in tretji v državi. Na okrog tri tisoč kvadratnih metrih je urejen poligon za vaje, bazen za vodo, štirinadstropni stolp in plato za tehnično reševanje.  Na njem bo okrog 4000 operativnih gasilcev s celotne Gorenjske vadilo gašenje in reševanje z višin, globin oziroma vode ter reševanje v prometnih nesrečah. Na poligonu bodo potekala tudi usposabljanja do nivoja gasilskih zvez ter vsa gasilska tekmovanja. Gre za prvi tovrsten poligon na Gorenjskem in tretji v celi državi.

Od celotne vrednosti projekta, 800.000 evrov, sta Občina Jesenice in Gasilska zveza Jesenice prispevali polovico – zagotovili sta asfaltirano zemljišče ter vso potrebno dokumentacijo, dovoljenja in soglasja. Sama gradnja je stala okoli 400.000 evrov, financirali pa sta jo Gasilska zveza Slovenije ter Uprava republike Slovenije za zaščito in reševanje iz sredstev požarnega sklada.

Ob odprtju so člani jeseniške poklicne gasilske enote in prostovoljnih gasilskih društev zbranim demonstrirali prikaz različnih gasilskih vaj in tako poligon preizkusili tudi v praksi.