Gorenjska nujno potrebuje novo, moderno bolnišnico

Slika: Pixabay.com

Včeraj je bilo potrjenih 1.084 okužb s korona virusom ob 4.457 opravljenih testih, umrlo je 27 bolnikov. Pozitivnih je bilo tako 24,3 odstotka testiranih, kar je manj kot v nedeljo.  V bolnišnicah je trenutno 1.171 pacientov, od tega 196 v intenzivnih enotah, 127 jih za dihanje potrebuje respirator. Vladni ukrepi že kažejo rezultate, saj je reprodukcijsko število že nižje od 1 kar pomeni, da ena okužena oseba okuži manj kot eno novo osebo. Kljub temu, da se število okuženih zmanjšuje, pa se žal povečuje število tistih bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo. Zato je dosledno spoštovanje ukrepov še vedno nujno.

 

V UKC Ljubljana ekspresno do dodatnih postelj

Velik projekt, ki je bil izveden v rekordnem času, pa jim je uspel v UKC Ljubljana. Prostore, ki so bili dlje časa neizdelani v stavbi Diagnostično-terapevtske službe, jim je namreč v desetih dneh uspelo prenovo in zagotoviti 56 novih postelj. Izvajalci so dela opravljali 16 ur na dan, pomagala pa sta jim Civilna zaščita in Slovenska vojska. Kar v času prejšnjih vlad ni bilo možno narediti nekaj let, je bilo sedaj narejeno v nekaj dneh.

 Na Gorenjskem zaenkrat še dovolj postelj

Epidemiološka slika na Gorenjskem je še vedno slaba, včeraj je bilo največ kar 55 okuženih v Kranju, sledijo Škofja Loka z 29., Tržič z 19., Jesenice s 15., Bled z 11. in Gorenja vas – Poljane z 10. novimi okužbami. Dr. Robert Carotta iz jeseniške bolnišnice, ki trenutno koordinira razporejanje bolnikov po bolnišnicah, je danes povedal, da je število pacientov še vedno visoko, razmere pa so obvladljive, vendar pa poudaril:

“Gorenjska regija je trenutno samozadostna, kar se tiče števila postelj. Se je pa ob tej epidemiji ponovno pokazalo že znano dejstvo, da Gorenjska nujno potrebuje novo, moderno bolnišnico z večjim številom postelj in pravilno razporeditvijo prostorov.”