Gorenjska kronika

Slika: nadlani.si

Radovljiški policisti so včeraj obravnavali dimniški požar zaradi vžiga dimnih saj. Škoda ni nastala. Kranjski kriminalisti so včeraj obravnavali spor med dvema osebama in povzročitev telesnih poškodb pri enem od njiju. Moški je bil odpeljan v zdravstveno ustanovo. Postopek še poteka. Na Cesti Cirila Tavčarja na Jesenicah je neznani storilec poškodoval steklo na vratih trgovine. Kranjskogorski policisti so včeraj obravnavali nasilno in drzno vedenje moškega na javnem kraju. Proti njemu so uporabili prisilna sredstva. Predan je bil zdravniški službi v nadaljnjo obravnavo. Postopek še poteka.

Zaradi obilnega sneženja je bilo več težav v prometu. Gorenjski policisti so včeraj obravnavali osem prometnih nesreč z materialno škodo in številke zdrse ter ustavitve vozil zaradi zimskim razmer. Večja škoda ni nastala. Nekatere ceste so bile določen čas tudi zaprte. Razmere na cestah so danes že boljše kot včeraj popoldan, je pa vožnja še vedno bistveno težja kot v suhih pogojih. Vozna površina je spolzka, ponekod lahko tudi poledenela, kar od voznikov terja bolj previdno vožnjo, večjo zbranost in večjo varnostno razdaljo. Policisti pozivajo voznike, da pred vožnjo z vozil odstranijo sneg in led, ker pri raztresanju oboje ogroža ostale udeležence v prometu in povzroča tveganje za nastanek škode na stvareh.

Po večji količini novo zapadlega snega so tudi razmere v gorah lahko nevarne. Služba za varstvo pred snežnimi plazovi Zelenica – Tržič sporoča, da je na območju Zelenice z okolico včeraj na višini 1.500 metrov zapadlo okoli 70 cm novega snega. Splošna nevarnost proženja snežnih plazov je velika – 4. stopnje po petstopenjski evropski lestvici. Sneženje je spremljal močan južni veter, ki je sneg prenašal in gradil zamete ter klože. V zavetrnih legah je ogromno napihanega snega. Policisti Policijske uprave Kranj planince pozivajo, naj ne tekmujejo, koga bo prvega zasulo in naj počakajo na umiritev razmer. Nevarne so tudi planinske poti. Vse so prekrite s snegom, pod njim pa so zagotovo ostale tudi ledene ploskve, ki so nastane pred sneženjem.