Gimnazija Kranj odeta v modrino

Slika: Facebook

Gimnazija Kranj bo dve noči obarvana modro. S to osvetlitvijo se Mestna Občina Kranj  pridružuje simbolni akciji Zveze društev diabetikov Slovenije “Obarvani v modro”, saj se zaveda problematike razširjenosti te bolezni v lokalnem okolju.

Tema svetovnega dneva sladkorne bolezni 2020 je Medicinske sestre in sladkorna bolezen. Cilj kampanje je povečati ozaveščanje o ključni vlogi medicinskih sester pri podpori osebam, ki živijo s sladkorno boleznijo. Ker število oseb s sladkorno boleznijo po svetu še naprej narašča, postaja vloga medicinskih sester in drugega zdravstvenega osebja, ki pomaga osebam s sladkorno boleznijo, čedalje bolj pomembna pri obvladovanju vpliva sladkorne bolezni na posameznika. Zato morajo izvajalci zdravstvenih storitev in vlade prepoznati pomen vlaganja v njihovo izobraževanje in usposabljanje.

Medicinske sestre so pogosto prvi in včasih edini zdravstveni delavec, s katerim sodeluje posameznik, zato je kakovost njihove začetne ocene, nege in zdravljenja izredno pomembna. Ključne so pri zgodnji diagnozi sladkorne bolezni, kar zagotovi takojšnje zdravljenje, pri zagotavljanju usposabljanja za (samo)vodenje in psihološko podporo ljudem s sladkorno boleznijo, da se preprečijo zapleti, in pri odpravljanju dejavnikov tveganja za razvoj sladkorne bolezni tipa 2, da se prepreči njen nastanek.