Gasilci PGD Bitnje imajo nov defibrilator

Slika: MO Kranj

Danes je župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec predal defibrilator poveljniku Prostovoljnega gasilskega društva Bitnje Petru Erženu. Gasilci ga bodo namestili na zunanjo stran gasilskega doma, da bo dostopen vsem krajankam in krajanom.

Gre za projekt Prvi posredovalci, ki poteka od leta 2016. Vanj sta poleg Mestne občine Kranj (MOK) aktivno vključena tudi civilna zaščita MOK in gasilsko poveljstvo MOK. Namen projekta je vzpostaviti sistem učinkovite uporabe polavtomatskih zunanjih defibrilatorjev (AED). Pri oživljanju je izjemno pomembna hitra uporaba defibrilatorja, saj ta povečuje možnost preživetja in hitrejše okrevanje.

»Ob tej priložnosti bi se vam rad zahvalil tudi za vaš družbeni prispevek v tem zahtevnem letu, ki se počasi izteka. Vloga vas – prvih posredovalcev – v lokalni skupnosti je izjemno pomembna. Za vse, kar ste storili oziroma rešili ter pogasili v korona-letu, se vam v imenu Mestne občine Kranj iskreno zahvaljujem,« je ob predaji povedal župan Matjaž Rakovec.

Nova pridobitev v Bitnjah je namenjena prvim posredovalcem Prostovoljnega gasilskega društva Bitnje, ki pa si seveda želijo, da bo primerov, v katerih je ogroženo človekovo življenje, čim manj. Namestili ga bodo na zunanjo stran gasilskega doma. S tem PGD Bitnje sledi vodilu društva, ki se ponaša z več kot 90-letno zgodovino, v prvi vrsti je to pomoč krajankam in krajanom. Pri tem dajejo velik poudarek na izobraževanje in usposabljanje. Člani društva so se že udeležili tečaja za prve posredovalce, na letni ravni pa izvajajo tudi interna izobraževanja prve pomoči.