Gasilci imajo novo vozilo

Slika: MO Kranj

Gasilsko reševalna služba Kranj je bogatejša za novo gasilsko vozilo za prevoz moštva na dnevne naloge in nov gasilsko-reševalni čoln. Vrednost nakupa obeh vozil je 108.000 evrov, ki se pokrije iz namenskih sredstev požarne takse.

Do sedaj je imela poklicna gasilska enota GARS Kranj eno vozilo za prevoz moštva. Pri izvajanju nalog pa se je pokazalo, da je potreben nakup še enega. Novo vozilo prvenstveno ni namenjeno za intervencijsko uporabo, vendar ga vsakodnevno večkrat potrebujejo. Uporabljali ga bodo za prevoze na strokovna usposabljanja in izobraževanja ter v primeru večjega intervencijskega dogodka tudi za prevoz moštva na lokacijo. Vozilo je proizvajalca MAN, ima devet sedežev, zaradi voznih lastnosti in varnosti ima pogona na vsa štiri kolesa avtomatski menjalnik.

“Med drugim je vozilo primerno tudi za spremljanje gasilskega konvoja vozil na intervencije ter vleko priklopnih vozil v vseh vremenskih pogojih ter stanjih na cestah. Vozno je z vozniškim dovoljenjem kategorije B. Na vozilu je vgrajena specialna svetlobna in zvočna signalizacija, modre in bele LED bliskavice ter sirena, in UKV postaja,” je povedal direktor GARS Kranj Tomaž Vilfan.

Kot so zapisali na mestni občini Kranj, se je pa opremljenost kranjskih gasilskih društev v zadnjih letih zelo izboljšala. Med večjimi nakupi za GARS Kranj je bilo gasilsko vozilo s cisterno volumna 12.000 litrov in gasilska lestev, nova vozila so dobila tudi prostovoljna gasilska društva Trstenik, Kokrica, Jošt in Predoslje, dopolnitve vozil pa Goriče in Žabnica. V januarju 2023 bo za prevzem pripravljeno novo gasilsko vozilo s cisterno in pripadajočo opremo za PGD Žabnica.