Finančni ministri članic EU za enostavno in pravično obdavčitev

Minister mag. Andrej Šircelj se je 11. in 12. septembra sestal s finančnimi ministri držav članic EU na neformalnem zasedanju Sveta za ekonomske in finančne zadeve v Berlinu. Razpravljali o učinkoviti in pravični obdavčitvi in izzivih, ki jih na finančnem področju prinaša digitalizacija 21. stoletja.

»Globalni dogovor glede mednarodnih davčnih pravil je najboljša rešitev, zato upam, da bo čimprej predstavljen predlog, ki bo sprejemljiv na svetovni ravni. Pri tem je treba poskrbeti za to, da bodo nova pravila enostavna in da ne bodo dodatno obremenila davkoplačevalcev,« je povedal minister Šircelj, podobna mnenja pa so izrazili tudi ostali finančni ministri.

Na spletni strani vlade RS so zapisali še, da so se finančni ministri strinjali tudi, da je treba slediti smernicam, ki jih digitalizacija narekuje na finančnem področju, da javni sektor ne bo zaostajal za zasebnim. V sklopu razprave o okrevanju gospodarstva je veliko razpravljavcev menilo, da je zaradi financiranja programa za okrevanje smiselno razmišljati o novih lastnih virih Evropske unije.