Evropski teden mobilnosti na Bledu in v Radovljici

Bled

Občina Bled tudi letos sodeluje v Evropskem tednu mobilnosti. S tem  lokalne skupnosti spodbuja k uvedbi in promociji trajnostnih prometnih ukrepov.

Letos se bo vse odvijalo okoli glavnega dogodka – predstavitev in otvoritev sistema za avtomatizirano izposojo koles, Bled Green Ways.

Aktivni bodo tudi  najmlajši:

  • V Vrtcu Bled bodo petek, 22. 9. 2017, ko je dan brez avtomobila, namenili akciji Peš v vrtec. Vsebine v vrtcu pa so ta teden prometno obarvane.
  • V Osnovna šoli Bled je organizirala akcijo “Peš v šolo”, ki poteka vsak dan, od ponedeljka do petka, ne glede na vreme. Učiteljice učence ob 7.30 pričakajo na treh zbirnih točkah, nato pa se skupaj peš odpravijo v šolo.V šoli rišejo po prometnih površinah pred OŠ, organiziran je ogled predstave Nika in promet, obisk Policijske postaje, kolesarjenje na športnem dnevu. Potekajo tudi priprave na kolesarski izpit, izvedli Riklijev pohod na Stražo, … V tem času je  na igrišču OŠ postavljen kolesarski poligon, ki je odprt širši javnosti.
  • Tudi na  Bohinjski Beli otroci ta teden hodijo peš v šolo in domov, rišejo po površinah vaškega jedra.
  • V Ribnem pa bodo nadgradili svoj projekt Varno s kolesom in izdelali zgibanko o prednostih kolesarjenja z ekonomskega in zdravstvenega vidika, se urili v vožnji s kolesom po kolesarskem poligonu, risali po igrišču in preverili kritične točke šolske poti od POŠ Ribno do avtobusne postaje.
  • Z namenom, da bi otrokom in posredno tudi staršem približali hojo in kolesarjenje, kot eno izmed bolj priljubljenih oblik premagovanja razdalj, bodo v Infocentru Triglavska roža na Bledu v ponedeljek in četrtek v dopoldanskih urah za šolarje in vrtičkarje predvajali risanko »Naj vas narava zapelje« in najmlajšim predstavili postaje za izposojo koles.

Radovljica

V Radovljici se lahko še danes vozite z brezplačnim mestnim avtobusom na relaciji Radovljica- Lesce. Avtobus v tem tednu vsak dan opravi 10 krožnih voženj med 9. in 19. uro.

Vozni red Radovljica-Lesce (Vir. Občina Radovljica)

Danes, 21. septembra, pred Dnevom brez avtomobila, bo organiziran Tradicionalni kolesarski izlet, kjer boste lahko odkolesarili do Brezij in nazaj.  Na Vurnikovem trgu lahko obiščete tudi Družinsko uro –  prometno preventivno akcijo, kjer bosta Avto-moto zveza Slovenije in Avto-moto društvo Radovljica med 14. in 18. uro prikazovala različne dejavnike, ki vplivajo na prometno varnost.

Radovljica sodeluje tudi v projektu »Združimo moči – delimo si prevoz«in je ena od 71 občin v Sloveniji, ki je pristopila k tej evropski pobudi.

Z različnimi dejavnostmi sodelujejo tudi osnovne in srednje šole ter vrtci. Šolarji hodijo peš v šolo, pri likovnem pouku pa so ves teden ustvarjali in se pogovarjali o varnih poteh v šolo. Skupaj so pripravili svoj načrt varnih poti, izvedli anketo in šteli promet na cesti. Na OŠ Antona Janše Radovljica je za učence in učenke postavljen kolesarski poligon, obiskal pa jih bo tudi policist. V vrtcih so se posvetili pogovorom o varnosti v prometu, uporabi odsevnih jopičev in pokrival, ogledali si bodo prometne znake, izdelali plakate, si ogledali igro Beli zajček v povezavi z ekologijo – skrbjo za čisto okolje, prometni poligoni, vožnje z lojtrnikom, s skiroji in kolesi, obisk policista in redarja…

Vir: Občina Bled, občina Radovljica